Fele annyi idő alatt is kitakaríthatod a lakást - Bevált praktikák

Zabolai Margit
Írta: ,
Fele annyi idő alatt is kitakaríthatod a lakást - Bevált praktikák

Kép forrása: unsplash

A tiszta, rendezett otthon érzését mindenki szereti, de órákon át takarítani már kevesebben szeretnek. Tippjeinkkel azonban lényegesen rövidebb lesz a lakás kisikálásához szükséges idő, az eredmény viszont még ragyogóbb is lehet. Indítsd el a kedvenc zenédet, húzz kesztyűt, és egy óra múlva gyönyörű, tiszta nappaliban dőlhetsz le a kanapéra! (x)

 

Legyen rendszered!

A gondolkodás a tett halála, de nem akkor, amikor nagytakarításról van szó! Ha szánsz néhány percet arra, hogy végiggondolod, mit is akarsz megcsinálni, és milyen sorrendben érdemes azt megtervezni, azzal jelentős időt nyerhetsz. Érdemes például a fürdőszoba és a konyha makacs foltjait befújni a tisztítószerekkel, és hagyni állni őket, amíg lecseréled az ágyneműt a hálóban, vagy leszedni a függönyöket és elindítani a mosást, mielőtt nekilátsz az ablakoknak. Így mire az egyik művelettel végzel, a másik már elő van készítve, és haladhatsz tovább, nem kell semmire várnod.

Szintén érdemes végiggondolni azt is, hogy egy-egy helyiséget milyen sorrendben takarítasz meg. Ha csak megpucolod azt, amit éppen meglátsz, aztán meglátsz mondjuk fölötte még egy tisztításra váró dolgot, csak ismét összekoszolod azt, amit egyszer már megtakarítottál.

Haladj föntről lefelé, balról jobbra, így nem csinálsz magadnak felesleges köröket, de nem is felejtesz ki semmit!

Vidd magaddal a kellékeket!

Megkönnyíti a takarítást, ha megvannak a megfelelő eszközeid, és azokat kéznél is tartod. Nem tűnhet nagy dolognak, de míg egyik szobából a másikba szaladgálsz a tisztítószerért, értékes perceket vesztegetsz el.

Pakold össze egy kosárba a legszükségesebbet: egy vízkőoldót, egy zsíroldót, egy fertőtlenítő folyadékot, egy kefét, egy szivacsot és egy száraz portörlőt.

Ezt a kis készletet egyetlen mozdulattal viheted magaddal szobáról szobára, hogy mindig kéznél legyen, amire éppen a legnagyobb szükséged van. Érdemes elővenni egy extra szemetes zsákot is, hiszen takarítás közben sok kidobásra váró dolgot fogsz találni: kezd minden szobában azzal, hogy ezeket a zsákba dobálod, így a felületeket megtisztítani már sokkal egyszerűbb lesz, a szemetet pedig egyben leviheted a takarítás végén.

Használd ki a mosogatógépedet!

Ha van mosogatógéped, akkor a mosogatás megspórolásával máris időt nyersz, de ha úgyis el kell indítanod a gépet, használd ki a benne rejlő lehetőségeket! A mosogatógépbe beteheted a mikrohullámú sütő tányérját, a gyerek műanyag játékait, a hűtőszekrény fiókjait, a szappan- és fogkefetartókat, a háziállatok játékait és tálkáit, a mosogatószivacsot is.

Mielőtt hozzáfogsz a nagytakarításhoz, nyisd ki a mosogatógép ajtaját, járj körben a fürdőben, a konyhában és a nappaliban, vagy minden olyan helyiségben, amit kitakarítani tervezel, és tegyél be a mosogatógépbe mindent, ami csak ott is megtisztítható. Indíts el egy programot, láss hozzá a takarításnak, és mire végzel, az apróbb dolgok súrolását a gép már elvégezte helyetted, és mehetnek is vissza a tiszta, szép helyükre.

Porszívózás és felmosás egy lépésben

A takarítás utolsó, de legfontosabb lépése a padló megtisztítása. Ez nem csak azért fontos, mert ha a padló szennyezett, könnyen újra piszkos lesz az egész lakás, hanem azért is, mert a tiszta felülettől az egész otthonod szellősebbnek, világosabbnak, de még tágasabbnak is hat!

A különböző padlófelületek megtisztításához elengedhetetlen a megfelelő eszköz, de egy sokoldalú és nagy teljesítményű porszívóval az eszközök váltogatása nélkül tisztíthatod meg a konyhai járólapot, a fa parkettát és a kanapé előtti szőnyeget is.

A Philips SpeedPro Max Aqua egy könnyű kézi porszívó, ami gyors és alapos takarítást tesz lehetővé anélkül, hogy a zsinórral kéne bajlódnod, a tartozékként csatolt felmosófejjel pedig te döntöd el, hogy csak porszívózol, vagy az extra erősen szívó porszívófejet egy felmosó is kövesse.

A porszívózást és felmosást így egyetlen lépésben, rengeteg időt megspórolva végezheted el, a felmosóban tárolt víz 60 négyzetméter megtisztításához elég, így ennek utántöltéséhez sem kell megállnod, az AquaBoost rendszerrel pedig extra folyadékot és felmosószert juttathatsz a makacsabb szennyeződésekre, hogy miattuk ne kelljen még egyszer visszatérni. A padlód így csillogóbb lesz, mint valaha volt, fele annyi idő alatt, mint ahogy egyébként megtakarítanád.

Advertisement

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!