Így kezdheted kipihenten a munkát egy átfesztiválozott hét után

Írta: ,

Néhány éve egyre többen fordítják nyári szabadságukat valamilyen fesztiválra a külföldi, vagy balatoni láblógatós nyaralás helyett. 4-5 nap folyamatos buli, kevés alvással kombinálva óhatatlanul is kimeríti testi (és akár lelki, szellemi) erőforrásaidat, és egy ilyen hét után sokkal nehezebb visszarázódni a munkába, mint egy semmittevős nyaralás után. De ne aggódj! Ezekkel a trükkökkel könnyebben térhetsz majd vissza a normál kerékvágásba!

Kezdj el mozogni pár héttel a fesztivál előtt

1/5 Kezdj el mozogni pár héttel a fesztivál előtt

Ha rendszeresen végzel testmozgást, jobban fogod bírni a több napig tartó fesztiválozást.

Ha eddig kimaradt az életedből a sport, jó motivációs erő lehet, hogy jobb kondival lassabban fogsz elfáradni, és kevésbé viseli meg a szervezeted a több napos buli.


Ezek a kedvenc szabadtéri sportjaink: fogyhatsz és feszesedhetsz is velük


Menj el néha kocogni vagy bringázni, és közben gondolj arra, milyen jó lesz a kedvenc előadód koncertjét lazán végigtombolni anélkül, hogy a felénél kidőlnél a légszomjtól.

Táplálkozz rendesen és hidratálj, hidratálj, hidratálj!

2/5 Táplálkozz rendesen és hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Egy fesztivál alatt felborul a megszokott életritmusod, később kelsz, más időpontokban eszel, vagy akár ki is maradnak étkezések. Ha nem akarod, hogy félidőnél lemerüljön az elem, és kétszer annyi időbe teljen visszanyerni a mindennapokhoz szükséges energiát, vedd a fáradságot a rendes és rendszeres táplálkozásra a fesztivál ideje alatt is!

Lehetőleg ne csak szendvicseken élj, mindennap próbálj meg beiktatni főtt ételt is az étkezések közé, és ha teheted, a reggeleket frissen facsart narancslével kezd, ami gyorsan feltölt vitaminokkal (kisméretű citromfacsaró a táskádban sem foglal sok helyet).

Valamint nem lehet elégszer hangsúlyozni, a csapból is ez folyik: víz! A kevés alvás, alkoholfogyasztás, hőség mellett még jobban oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, ami ez esetben az átlagosan ajánlott mennyiség akár kétszerese, 3-4 liter is lehet naponta. Jobb lesz tőle a közérzeted, és a bőröd is meghálálja, kevésbé lesz elnyűtt, amikor visszamész az irodába.

Az utolsó nap már ne fogyassz alkoholt

3/5 Az utolsó nap már ne fogyassz alkoholt

A legjobbat, illetve mondjuk úgy, legkevésbé rosszat akkor teszed a szervezetednek, ha nem esel túlzásba az alkoholfogyasztást illetően.

A határaidat valószínűleg már ismered, csak esetleg nem mindig veszel tudomást róluk… Az viszont az egész fesztiválodat tönkreteheti, ha közben állandó másnapossággal küzdesz!

Próbáld meg valamilyen higított formában inni az alkoholt, legyen az egy hideg fröccs vagy egy finom koktél.

Röviditalokat mértékkel fogyassz, és lehetőleg ne mindennap, nagy melegben amúgy sem ajánlott felest inni. Ha teheted, az utolsó nap már ne igyál alkoholt.

Adj időt a szervezetednek, hogy kipihenje ezt a hetet.

Relaxálj!

4/5 Relaxálj!

A fesztivál alatt mindennap szánj rá negyed órát, hogy kicsit lenyugtasd a tested és az elméd a nagy pörgés közepette.

Akár ébredés után közvetlen, akár a koncertre való indulást megelőzően keress egy viszonylag csendes helyet (amennyire ez lehetséges egy fesztiválon), és szépen haladj végig a testeden az arcodtól kezdve a lábfejedig, minden testrészedet ellazítva.

Mindezt csukott szemmel végezd és igyekezz a megszokottnál mélyebben lélegezni.

A helyes, mély légzés nyugtatja az idegrendszert, javítja a test oxigénellátását és kontrollálja a vérnyomást.

Toldd meg 1 nappal a szabit!

5/5 Toldd meg 1 nappal a szabit!

Ha szerdától vasárnapig tart a fesztivál, ne sajnálj ráhúzni még egy napot a szabadságodból, és vedd ki a hétfőt is!

Ezzel csak jól járhatsz: elsősorban valamennyire ki tudod pihenni az áttáncolt éjszakákat, és végre alhatsz egy jót a saját ágyadban, anélkül, hogy másnap korán kéne kelni.

Lesz időd szépen kényelmesen kipakolni, kimosni a ruháid, összegezni az elmúlt napok eseményeit.

És a bónusz: rövidített héttel kezded újra a munkát, kevésbé lesz szörnyű kedden indítani a hetet, mint hétfőn.