5 meghökkentő tény a zöld szemről – Erről még sosem hallottál

Szőke Angéla
Írta: ,
5 meghökkentő tény a zöld szemről – Erről még sosem hallottál

Kép forrása: unsplash.com

A zöld a legtitokzatosabb szemszín és az egyik legritkább is. Egy online kutatás szerint az emberek ezt a szemszínt tartják a legszebbnek, hiszen több mint 20 százalék tette le mellette a voksát. Második helyen a világoskék, majd zöldesbarna és a sötétkék következett. Meglepő módon a zöld még a szürke és az „ametiszt” színt is verte.

A sztárok közül többek között Adele, Emma Stone, Gigi Hadid, Kate Middleton és Scarlett Johansson rendelkezik csábos zöld szemekkel, amit a sminkesek előszeretettel hangsúlyoznak ki.

A társadalomnak mindössze 2 százaléka rendelkezik zöld szemmel, ennél kevesebb csak szürke szemből van.

Az alábbi öt meglepő tényt kevesen tudják a zöld szemről.

1. Igazából senkinek nincs zöld szeme

A zöld szemet csak zöldnek látjuk, senkinek sincs zöld írisze. A biológusok elmondása szerint a zöld szín valójában három adottság szerencsés együttállásának eredménye, ami nem más, mint a világosbarna pigmentáció, sárgás lipokróm pigment, és az úgynevezett Rayleigh szórás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a fény hullámhossza keresztülmegy a szemen és a hátulján nyelődik el. Ugyan a Rayleigh szórás felelős a kék szemért is, de a zöld szem mégis egészen különleges, mert a kék hullámhossz és a sárgás pigment együttes eredménye.

2. Több zöld szemű nő van, mint férfi

A tudomány még nem talált rá magyarázatot, hogy miért van ez, de tény, hogy a nőknél sokkal nagyobb a zöld szem előfordulása, mint a férfiaknál. Míg közöttük csak 12 százalék, a nők között csaknem 20 százalék a zöldszeműek száma.

Izlandon különösen nagy a különbség, ott csaknem kétszer annyi zöldszemű hölgy él, mint férfi és hasonló az arány Hollandiában is.

A kutatók egyetértenek abban, hogy további felmérés szükséges a témában, mivel ennek okát még nem sikerült kideríteniük.

3. Bármilyen rasszú ember lehet zöldszemű

Természetesen Európában él a legtöbb zöldszemű ember, de a biostatisztikusok szerint a Földön bárhol találhatunk zöldszemű embereket. Ázsia 4,4 milliárd lakosa közül azt hinnénk, hogy mindenkinek barna szeme van, azonban Észak-Nyugat Kínában van egy falu, ahol szinte mindenkinek kék és zöld szeme van illetve sokaknak szőke haja.

A DNS tesztek kimutatták, hogy 56 százalékban kaukázusi, azaz fehér génekkel rendelkeznek, aminek oka a legnagyobb valószínűséggel az, hogy annak idején kontaktusba kerültek egy római légióval. Ez a kínai falu természetesen elszigetelt eset, de tény, hogy zöld szemű embereket Afrikában ás Dél-Amerikában is találunk.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba