1977 és 1983 között születtél? Akkor a Xennial mikrogenerációhoz tartozol

Szőke Angéla
Írta: ,

Ha gyerekkoromban lementem játszani a térre, kiírtam egy cetlire a szüleimnek, hol vagyok, mert még nem volt mobiltelefon. Tinikoromban a tévében csak az MTV-t néztem, és odavoltunk barátnőimmel a grunge zenéért. Arra is emlékszem, amikor huszonévesen megvettem az első – féltégla – mobilom és számítógépem. Ha ezeket a sorokat olvasva bólogatsz, akkor te is egy különleges mikrogenerációhoz tartozol, méghozzá úgynevezett Xennial vagy.

Én '79-es vagyok, és mindig tudtam, hogy valami sántít, mert nem éreztem semmilyen közösséget a nálam mindössze pár évvel idősebbekkel, a fiatalabbakkal pedig már pláne nem. A cégnél, ahol több mint tíz évig dolgoztam, két velem egyidős kollégám volt és velük sokszor éreztük úgy, hogy picit másként vélekedünk bizonyos dolgokról, vagy másképp állunk egyes feladatokhoz, mint idősebb vagy fiatalabb munkatársaink.

Egyszer nevetve pont arról beszélgettünk, hogy ez biztos generációs szakadék, és viccből rákerestünk a neten a mi korosztályunkra. A legnagyobb meglepetésünkre rengeteg külföldi cikket találtunk, mely mind a gyanúnkat igazolta. Bizony, a mi generációnk egy kicsit köztes, van benne az előtte levőből és az utána következőből is.

A Xennial szó a Generation X és a Millenial szavak összevonásából jött létre. Az ebbe a csoportba tartozó, nagyjából a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig-közepéig született emberek azért nem passzolnak igazán sem az X generációhoz, sem az ezrefordulósokhoz, mert gyerek- és fiatalkoruk még analóg volt, felnőttkoruk pedig már digitális.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba