Virtuális élet a halál után? Online gyász és etikai kérdések

Jankovics Anna
Írta: ,

A halhatatlanság iránti vágy kérdése minden ember fejében legalább egyszer megfordult már. Kérdés, hogy ennek egy válfaja, a virtuális halhatatlanság egészséges-e lelkileg, kiből mit képes kiváltani…

Digitális vagyon – egy kissé beteges szolgáltatás

DeadSocial-nek hívják azt a közösségi oldalt támogató szolgáltatást, melyre a Facebookkal és Twitterrel lehet regisztrálni.

A szolgáltatás lényege, hogy időzített posztokat menthet el a regisztráló, melyeket a szolgáltató a felhasználó halála után posztol az elhunyt helyett, annak Facebook és Twitter oldalán.

Ez kissé betegesnek tűnhet, de ha belegondolunk, van egy nagy előnye. Minden saját gondolat, kép és videó, amit a közösségi oldalakon megosztunk, gyakorlatilag digitális vagyonnak minősül.

A szolgáltatás segítségével adott információ az általunk jónak ítélt időben és helyen jelenik meg, melynek még a halál sem szab határt.

Ám van negatív etikai oldala is a dolognak: a posztok komoly megrázkódtatást okozhatnak a gyászolóknak.

A Facebook örök

Szinte minden, amit feltöltünk a netre, az megmarad az örökkévalóságnak.

Az emberek életének immár fontos része valamelyik közösségi oldal, mely szükségszerűen keresztmetszete adott ember életének, egy kisebb bibliográfia, személyiségének, lelki fejlődésének és azok változásainak egyfajta hordozója.

Amikor valaki meghal, a profil többnyire tovább él. Ha a hozzátartozó ismeri a jelszót, azonnal törölheti a profilt, vagy kérheti a szolgáltatót, hogy törölje azt.

Ám a döntés többnyire nem születik meg. Sőt, a hozzátartozók olyan egyéb profilokat is létrehoznak, mely „búcsú oldalként” működik.