Világörökség és hungarikum a busójárás - február 27-én újra ünnepelünk

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Világörökség és hungarikum a busójárás - február 27-én újra ünnepelünk
A mohácsi busójárás idén február 27-én kezdődik. A busójárás kezdetben a sokácok, a Magyarországon élő szerbek farsangi népszokása volt. A szerb elnevezése: pohod busara. Ma már szerte a világon sokfelé tartanak évről évre télűző népszokásokat. Az ilyen ünneplés annyira elterjedt, hogy a Mohácsi busójárást 2009-ben felvették a Világörökségi listára, 2013 óta pedig már hungarikum is. 
Ki a busó?
A busó sötét maszkos, kifordított szőrmebundás, kucsmás, fehér gatyás, bocskoros-csizmás szörnyember. Maszkja fűzfából van, vállán tarisznyát hord, bundáján deréktájon, kötéllel vagy lánccal odaerősített kolompok lógnak.
A maszk alatt rejtőző személy, mivel felismerhetetlen, különleges tudatállapotban van, és olyan tetteket is elkövethet, amelyek a hétköznapokon erkölcsileg nem megengedettek. Ijesztő vigyorával, hangos kiáltásaival, kolompjaival, kereplőjével nagy zajt csapva elűzi a telet.
A Mohácsi busójárás

A legnagyobb busómulatság ‒ a partraszállás, a jelmezes felvonulás és a télbúcsúztató szertartás – farsangvasárnapra esik. A busók a Dunán csónakokban áteveznek a túlsó parti „Szigetből”, majd ünnepi keretek között elsétálnak Mohács főteréig.

Ezután a vízhez vonulnak, és az egybegyűltek szeme láttára búcsút vesznek a téltől: koporsóban vízre bocsátják, sötétedés után pedig máglyán elégetik, és örömükben, a tavaszt várva, körtáncot járnak a főtéren.
Mohácson évente már 500-nál is többen öltöznek be busónak. Februárban valóságos busótársadalom jön létre, 10-70 fős önálló csoportokkal, amelyeknek tagjai zenészek, táncosok és maszkfaragók. A szabályok felállítása és a névadás a csoportokon belül történik. Olyan elnevezések vannak, mint például Busó Klub, Nagy Durranás, Kecskeszarvas, Bödönhajós, Botos.

Fókuszban

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!