Ideje tisztázni: 4 világmárka, amiknek mindenki rosszul mondja a nevét

Schuster Borka
Írta: ,
Ideje tisztázni: 4 világmárka, amiknek mindenki rosszul mondja a nevét

Amíg mindenki érti a másikat, addig nagy gond nincs, és lehet, hogy ma már az lenne a furcsa, ha elkezdenénk a „helyes” kiejtés szerint emlegetni az alábbi márkákat, hiszen ránk nézne mindenki furcsán. Így is érdekes lehet azonban, hogy hogyan hangzanak eredetileg bizonyos szavak, amelyeket akár minden nap használunk – és akár teljesen máshogy, mint ahogyan azt eredetileg elképzelték.

Hermès

Kezdjük ott, hogy a francia fashion brand nevének már a leírása is gondot szokott okozni, mert kevesen kaphatóak arra, hogy a speciális karaktert keresgélni kezdjék, ezért sokszor vagy Hermesként vagy Hermésként írják a cég nevét.

Az eleinte nyergeket, kantárokat és lószerszámokat készítő Hermès család viszont volt akkora hatással a divatvilágra – ma már ruhákból és kozmetikai cikkekből is meghatározó darabokat gyártanak – hogy megérdemeljék a nevük helyes leírását és kiejtését. Utóbbi ugyanis nem „hermész”, hiszen a szó eleji H néma marad.

Úgy, ahogyan ITT is ejtik.

Nutella Kép forrása: youtube.com

A Nutella aztán tényleg egy olyan márka, amit sehol a világon nem mondanak helyesen. Vagy éppen mindenhol helyesen mondják… Hozzáállás kérdése.

Maga a Ferrero ugyanis nem tartja kimondottan fontosnak, hogy egységes legyen a kiejtés. Európában például inkább a „nutella” forma, míg az Egyesült Államokban egy kicsit másabb forma terjedt el, leírni leginkább talán „nútella”-ként tudnánk.

A felismerés már ment egy nagy kört az interneten, amikor a Buzzfeed kiszúrta, hogy a hivatalos weboldal FAQ részében a „New-tell-uh” szerepel, mint helyes kiejtési forma. Azonnal levelet is írtak a Ferreronak, aki viszont válaszukban megnyugtatta őket: így is, úgy is lehet ejteni a Nutella nevét, ők maguk is ahhoz igazodnak, ami az adott területen a vásárlók körében elterjedt. Na persze, mi sem gondoltuk, hogy az édesség mediterrán lelkű királyai majd éppen ezen fognak fennakadni.

Ha téged mégis érdekel a két különböző kiejtés, ennek a videónak a végén meghallgathatod.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!