A VIII. kerület, ahogyan sohasem láttad: 5 különleges épület és legenda, ami megér egy látogatást

Zabolai Margit
Írta: ,
A VIII. kerület, ahogyan sohasem láttad: 5 különleges épület és legenda, ami megér egy látogatást

Kép forrása: budapest100.hu

Kétség sem fér hozzá, hogy ma a VIII. kerület az egyik leggyorsabban változó, legizgalmasabb városrész Budapesten – aki pedig még mindig csak a száját húzza, amikor a „nyóckerről” hall, az tegyen egy sétát a kerületben. Én minden sarkon azt várom, hogy egyszer csak sétapálcáját lóbálva, fütyörészve szembe jön velem Krúdy Gyula!

Mátyás tér 4. Kép forrása: budapest100.hu

A Liza, a rókatündérből ismerős ház szerves része Budapest történetének – nem csak olyan, mintha valami különösen szép lázálom vált volna valósággá, de tényleg sok érdekes legenda is kapcsolódik hozzá.

Az épületet a Löffer-fivérek tervezték, és már akkor sem igazán passzolt a környék épületeihez, a kilógó, 5 emeletes ház így gyorsan jellegzetességgé vált.

A kapu fölött álló „Magdolna udvar” felirat valószínűleg később kerülhetett rá, a szóbeszéd szerint az után, hogy a ház tulajdonosának Magdolna nevű lánya öngyilkos lett.

Práter utca 29/b Kép forrása: budapest100.hu

Friedmann Adolf és Szidon Gábor megrendelésére tervezte Varsa Pál műépítész a három emeletes épületet, ami egykor szebb napokat látott, de az eredeti elegancia nyomait még most is felfedezhetőek rajta.

Az emeletek gangjára nyíló, háromablakos nagy ajtók ma már tarka foltjai az épület belső részének, és máig őrzik a századfordulós Budapest hangulatát.

A régi lakók elmondása alapján az épületet komoly károk érték 1956-ban, és ennek a nyomai még ma is látszanak – áll a budapest100.hu honlapján.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!