A VIII. kerület, ahogyan sosem láttad: 5 különleges épület és legenda, ami megér egy látogatást

Zabolai Margit
Írta: ,
A VIII. kerület, ahogyan sosem láttad: 5 különleges épület és legenda, ami megér egy látogatást

Kép forrása: budapest100.hu

Kétség sem fér hozzá, hogy ma a VIII. kerület az egyik leggyorsabban változó, legizgalmasabb városrész Budapesten – aki pedig még mindig csak a száját húzza, amikor a „nyóckerről” hall, az tegyen egy sétát a kerületben. Én minden sarkon azt várom, hogy egyszer csak sétapálcáját lóbálva, fütyörészve szembe jön velem Krúdy Gyula!

Szűz utca 5-7. Kép forrása: static.panoramio.com

A kerület egyik kedvelt kis utcácskájában áll a ház, amit a Budapesti Hírlap egykori főszerkesztője, Rákosi Jenő terveztetett.

A hol rusztikus, hol finom hatást keltő stukkón egyértelműen érezhető a népművészet hatása, és noha az utóbbi felújítások nem őrizték meg tökéletesen a ház eredeti szépségét, még így is az egyik legizgalmasabb épülete maradt az építészeti csodákban, szecessziós házakban bővelkedő VIII. kerületnek.

Horváth Mihály tér 17-18. Kép forrása: budapest100.hu

Ha jártál már erre, legalább a troliból kilesve biztos neked is megfordult a fejedben: mi lehet ez a különleges épület?

A Horváth Mihály tér 17-18.

eredetileg bérház volt, és itt alakították ki Budapest második távbeszélő központját, a József Távbeszélő Központot. A tűzvédelmi előírásoknak köszönhető többek között az impozáns lépcsőház, ami elég széles akkor is, ha egy katasztrófa esetén mindenkinek egyszerre kell elhagynia az épületet. A szecessziós jegyek mellett jellegzetessége a hatalmas, egybefüggő ablak is.

A telekommunikációs fejlesztések után 1999-ben itt kapcsolták le a a budapesten még utolsóként működő 7A2 típusú rotary központot.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!