Könnyen a fejedbe száll? 10 vicces tény a pezsgőről, amit nem tudtál eddig

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az év utolsó időszakának egyik legjellemzőbb itala a pezsgő. Ez a nemes, különleges ital ilyenkor mindenki asztalára felkerül, legalább egy koccintás erejéig. De milyen vicces tényeket tartogat vajon ez a mennyei, buborékos alkohol?

1. Ha lehet hinni a pletykáknak, a pezsgőt teljesen véletlenül, baleset következtében készítettek először. A francia Champagne régióban a hideg téli időjárás megszakította az erjesztést, tavasszal pedig, a meleg hatására a második fermentáció is végbement, és megjelentek a buborékok – márpedig ezt hosszú időn keresztül próbálták megakadályozni a borászok.

2. Nem véletlen, hogy a borászok különösen féltek a második erjedéstől! Gyakorlatilag robbanásveszélyesnek számított a pezsgő, hiszen az akkori palackok nem úgy készültek, hogy kibírják a másodlagos erjesztést, tehát borzasztóan könnyen felrobbanhattak. A baleseteket elkerülendő, a borászok gyakran védőfelszerelésben, vaskalapban mentek a pincébe ellenőrizni, milyen minőségű alkohollal büszkélkedhetnek.

3. Nincs mit csodálkozni a borászok aggodalmán és elővigyázatosságán, ugyanis egy pezsgősüvegre 90 fontnyi nyomás nehezedik négyzetcentiméterenként. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy az üvegben háromszor akkora a nyomás, mint az autód kerekeiben. Nem véletlen, hogy megannyi vicces pillanat és videó alapját adja manapság a pezsgőbontás…

4. Apropó, nyomás! A parafa dugó távozása 40 km/órával megy végbe, úgyhogy alaposan gondold meg, merre fordítod a palack száját!

5. Természetesen rekord nélkül nem élhetünk: a pezsgősüvegből legmesszebbre kilőtt parafa dugó 54 métert repült.

6. Nem csoda, ha úgy érzed, gyorsan a fejedbe szállt a pezsgő: egy 750 ml-es palackban kb. 49 millió buborék található. Ez azt jelenti, hogy a pezsgőben háromszor annyi gáz munkálkodik, mint a sörben.

Az biztos, hogy egy-egy koccintásnyi adagra lebontva is igencsak elismerésre méltó az eredmény!

7. Nehéz megfejteni az okot, de felmérések alapján a hip-hop, a rap és az R&B koncertek alatt 94%-kal nagyobb az esély arra, hogy a vendégek pezsgőt fognak rendelni maguknak, szemben más stílusokkal, ahol a pezsgő egyáltalán nem ilyen jellemző ital.

8. Arról már biztos hallottál, hogy napi egy pohár vörösbor milyen jótékony hatásokkal bír – nos, valamiért mindig kihagyjuk a pezsgő pozitív élettani hatásait, pedig szőlőalapú ital lévén, a pezsgő is segíti az egészségmegőrzést. Kutatások alapján heti egy, maximum három pohár pezsgő képes ellensúlyozni az öregedéssel járó memóriavesztést.

9. Marilyn Monroe – elismerten – legalább egyszer fürdőzött pezsgőben. Életrajzírója szerint nem kevesebb, mint 350 palack pezsgőt használtak fel, mire megtelt a kádja.

10. És napjainkban? Micsoda pazarlás! Ebben a pillanatban is egymilliárd pezsgő ácsorog az éléskamrák polcain várva, hogy végre betölthesse méltó szerepét. Neked is van épp egy otthon?

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!