Vicces magyar zeneszövegek, amiknek tényleg semmi értelmük

Schuster Borka
Írta: ,

A világ minden kincséért sem szeretnénk az alábbi előadókat művészi nagyságukban megkérdőjelezni, és biztosak vagyunk benne, hogy a listán szerepelnek olyan dalok, amelyek csak azt bizonyítják, hogy szegényes lelki világunkkal nem tudjuk befogadni az alkotó kiválóságát.

De abban is biztosak vagyunk, hogy van ezek között a dalok között olyan is, ami azért született, mert szorított az idő, és kellett még egy dal a lemezre. Hogy melyik melyik kategóriába tartozik, azt az olvasóra bízzuk.

Ámokfutók: Szomorú szamuráj

Homorú hamuál, ahogyan annak idején nálunk az általános iskolában énekeltél, és lássuk be, még annak is több értelme volt, mint annak, hogy

„Hol volt, hol nem volt:
élt egy szamuráj!
Igazi mesemondó nagy király!
Nagy az, aki nagy, aki kicsi, az kicsi!
Hiszi a piszi, aki elhiszi!”

A Jakab György és Kocsor Zsolt (a.k.a. Kozsó) által jegyzett dalszöveg olyan rejtélyes további sorokkal borzolja a hallgató idegeit, mint hogy

„Agyam alatt az alap izmom, ha dagad…
Abból fakad minden baj, ha egyszer elapad!”.

Illetve ebből a dalból ismerhettük meg azt az örök érvényű bölcsességet is, hogy „nem az a vagány, kinek földig ér a lába”.  Hát… most már ezt is tudjuk.

Ákos: Hello

Szinte érezzük, hogy megindulnak felénk a rajongói hordák, de akkor is ki kell mondanunk: az Ákos dalszövegeknek annyi értelme van, hogy jelenthetnek mindent is, meg semmit is, azért nem véletlen, hogy még dalszöveg-generátor is létezik, mert lássuk be, az, hogy

„Hello, hello, nem tűntem el,
Csak egy távoli bolygón jártam lehunyt szemekkel.
De kinyílt lassan a szem,
Most is rád ragyog,
Könny reszket benne,
Mert látom, hogy vak vagyok.”

pontosan olyan művészien sejtelmes, mint az, hogy

„Fohász fáj a szégyenen
A súlyos félhomályt hallgatom
Meggyónom a gyors végzetet
Végleg múlik a tegnapom”,

pedig az előbbit az ország egyik legnépszerűbb énekese, utóbbit meg egy mesterséges intelligencia írta.

Tunyogi Orsi: Ha lemegy a nap

Nem tarjuk kizártnak, hogy létezik olyan, általunk nem ismert hallucinogén, aminek felhasználói tökéletes értelmet látnak a

„Jött egy felhő, mi leszállt közénk,
S mi felszálltunk rá oly könnyedén.
Égő vágy vad táncot jár.
A buli indul, nincs kiszállás.
A szárnyad ég, de nincs leszállás,
Égő vágy vad táncot jár.”

sorokba, de nekünk nem sikerült teljesen megfejteni őket. Zavarunkat tovább tetézi a „party indul, s végem. A földön, vízen, s égen” rész, ami talán egy globális katasztrófára utal.

Viszont még ennél is neccesebb, hogy egyetlen sor van az egész dalban, aminek a jelentésében teljesen bizonyosak vagyunk: „Egy fiú kell, ki egy kicsit szexi, s ha nemet mondok, újra kezdi.” Ez simán szexuális zaklatás. Szóval azok a részek, amiket nem értünk, tulajdonképpen jobban is tetszenek.

Fluor: Halenda

Azt nem tudjuk, mi az a halenda, de Fluornál állítólag mindig van. A szövegben is megjelenő pingvin bizonyára egy összetett allegória fontos eleme, ezért van, hogy a számhoz készült, alternatív filmfesztiválok közönség-kedvenceit megidéző, egykamerás videoklipben vizuálisan is megjelenik.

Halenda egyébként egy indiai település, ha ez közelebb visz valakit a megfejtéshez, de persze az is lehet, hogy az egész 2011-es számnak úgy, ahogy van, semmi értelme. Ellenben Fluor egyértelműen és látványosan jól szórakozik az eléneklése közben, és végül is a zene célja az, hogy boldoggá tegye az embereket, szóval ha ő örül, mi örülünk.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció