Vettél már ilyet a neten? Jó eséllyel hamis volt! – A leggyakrabban másolt termékek

Írta: ,

Neten vásárolni jó, mondom ezt, miközben éppen a frissen érkezett, fillérekért vett telefontokomban gyönyörködöm, de az azért igaz, hogy nem minden arany, ami fénylik, és az olcsó húsnak bizony híg a leve. Mutatjuk, mi az, amit olyan gyakran hamisítanak, hogy nem biztos, hogy megéri a netről beszerezni.

Szoftverek Kép forrása: stocksy.com

1/5 Szoftverek

Az egyik legnagyobb netes aukcióoldal, az ebay maga is igyekszik megvédeni a vásárlóit, így próbálja a lehetőségeihez mérten tájékoztatni őket arról, hogy miről ismerhetőek fel a csalók, és hogy mik azok a termékek, amikkel óvatosnak kell lenni.

Felmérésük szerint az oldalukon gazdát cserélő Microsoft szoftverek 50%-a hamisítvány szokott lenni, így ezekkel valóban jó vigyázni.

Külön dühítő, hogy ezeknek a programoknak a jelentős többségét kalózoldalakról ingyen is be lehet szerezni, de néhány lelkiismeretes vásárló inkább fizet egy mások által már megvásárolt példányért, amiről aztán sokszor kiderül, hogy használhatatlan.

2/5 Cipők

A dailyfinance.com cikke szerint a lábbelik az USA első számú hamisított termékei, és mint ilyenek, az interneten is nagy számban fordulnak elő márkás holmiként hirdetve.

Csak az Egyesült Államokban 2009-ben majdnem 100 millió dollár értékű hamisított cipő érkezett az országba, ami azt jelenti, hogy az összes eladott cipő 38%-a hamisítvány volt!

A hamisított lábbeliket a neten még könnyebb elpasszolni, így jó eséllyel itt is belefuthatsz ezekbe. Ha nincs közeli fotó a varrásról, illesztésről, vagy gyanúsan olcsó az ár, legyél bizalmatlan!

Táskák Kép forrása: bloglovin.com

3/5 Táskák

Tényleg nem vagyok az a sznob típus, de lassan ott tartok, hogy monogramos designertáska nem csak azért nem kellene ingyen sem, mert nem kifejezetten a stílusom, hanem azért sem, mert ha az ember meglátja valakinél, hamarabb gondolja azt, hogy hamisítvány, mint azt, hogy eredeti. 

A gyanú pedig nem alaptalan, tudva, hogy 2009-ben a táskák, tárcák és hátizsákok szintén a leggyakrabban hamisított termékek listáján voltak, az Államokban az összes értékesített termék 8%-a bóvli volt, a legtöbb hamisított táska pedig Kínából került a világ és az internet piacaira.

Óra Kép forrása: vivaluxury.blogspot.hu

4/5 Óra

Órát szintén lehet olcsón kapni a neten, de ne csodálkozzunk, ha a márkát csak a névjegy, és nem a minőség jelzi. Az órák és óraalkatrészek szintén a legtöbbször hamisított termékek listáján szerepelnek.

Az interneten leginkább akkor érdemes gyanakodnod, ha egy adott termék képe helyett csak a reklámfotók szerepelnek – ezt ugye bárki bárhonnan letöltheti, így nem kell a bóvli termék felvételeit használni.

Sajnos az órák esetében sokszor tényleg csak egy szakértő vagy ékszerész tudja megmondani, hogy eredeti holmiról van-e szó, így a többségében Hong Kongból érkező Rolexeket, Panerai vagy Omega modelleket csak akkor vedd meg, ha nem leszel csalódott, ha kiderül, hogy utánzatok.

Gyógyszerek Kép forrása: abubblylife.com

5/5 Gyógyszerek

Semmilyen körülmények között sem biztatnánk arra senkit, hogy internetről vásároljon gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt, hacsak nem hivatalos forrásból teszi.

A kéz alatt eladott pirulák nagyobb kárt okozhatnak, mint hasznot, különösen, ha figyelembe vesszük azt a rémisztő adatot, hogy pár éve az Egyesült Államokban a forgalomba kerülő gyógyszerek 4%-a hamisítvány volt.

Ugyan szinte nincs olyan vényköteles gyógyszer, amit az internet bugyraiban ne lehetne olcsóbban beszerezni, ez tényleg nem az a terület, ahol néhány megspórolt ezresért érdemes lenne kockáztatni.