Veszélyes divat a viktoriánus korból: a krinolin ruha

Kerekes Vivien
Írta: ,

Időnként te is elcsodálkozol azon, milyen meglepő ruhákban és kiegészítőkben sétálnak végig a modellek a kifutókon? Igaz, hogy akadnak közöttük meghökkentő darabok, de ez korántsem a 21. században kezdődött el. Az 1800-as évek közepén például hódító útjára indult egy egészen egyedi ruhafajta, a krinolin, ami nem csak furcsa formájáról híresült el, de egyúttal Angliában röpke 10 év alatt 3000 nő halálát is okozta. De mit is takar pontosan a krinolin-divat, és miért volt olyan veszélyes?

Bár már a 16. században is felbukkant ez a különleges divat, fénykorát mégis a viktoriánus korban élte.

Az alsószoknyák kezdetben lószőrből és gyapotfonalakból készültek, amik segítségével a ruhák sokkal terebélyesebbnek látszottak.

Ezeket a darabokat egyébként többféle színben is lehetett kapni, noha valójában épp az volt a lényege, hogy senki se vegye őket észre a szoknya alatt. Idővel a lószőrt leváltotta a tollakkal kitömött, merevített krinolin, majd később fát, sőt, sokszor csontokat is használtak.

Ezek viszont nagyon nehezek voltak, és elképesztően bonyolult volt leülni bennük.

Végül az acél drótokból készült alsószoknya bizonyult a "legkényelmesebbnek", hiszen képes volt megtartani a ruhák súlyát, ugyanakkor - ha például egy ajtón kellett bemenni – rugalmasan tudott alakulni is.

Előfordult, hogy a nők nem voltak elég figyelmesek, és véletlenül túl közel álltak a kandallóhoz vagy gyertyákhoz, amitől a hatalmas ruhaköltemények lángra kaptak. Egy szakértő szerint pedig ez olyannyira gyakori volt, hogy röpke 14 év alatt a világon majdnem 40.000-en haltak meg krinolin okozta tűzben.

És bár ez kiküszöbölhető lett volna, hiszen készítettek tűzálló darabokat is, ezek egyáltalán nem voltak népszerűek.

De ha ez nem lett volna elég nagy veszélyforrás, néhány év után több gyárban is betiltották ezt a kiegészítőt, mert egyre gyakoribbá vált, hogy a gépek berántották a hatalmas szoknyák szélét.

Ez pedig komoly sérülésekhez vezetett, sőt, több esetben nem is tudták megmenteni a nőket. És még itt sem ér véget a lista: sokszor a lovas kocsik kerekeibe akadtak bele a krinolinos ruhák, a nagy széllökések gyakran ledöntötték a nőket a lábukról, az ízületi fájdalmak pedig szinte kiküszöbölhetetlenek voltak.