Vékonnyá photoshoppolták a teltebbnek vélt nőket: bántó vagy motiváló?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Vékonnyá photoshoppolták a teltebbnek vélt nőket: bántó vagy motiváló?

Kép forrása: thinnerbeautyofficial.tumblr.com

Ha lapoztál már bele magazinba vagy böngésztél már az interneten, szinte biztos, hogy találkoztál Photoshoppal feljavított fényképekkel. A program az elmúlt években olyan népszerűségre tett szert, hogy ma már lehetetlen Hollywoodban elképzelni egy fotózást anélkül, hogy a profik utána ne szerkesztenének meg néhány dolgot a sztárok külsején. Noha ennek a programnak rengeteg előnye van, az utóbbi időben egyre rosszabb célokra használják fel az emberek: legutóbb például számos teltebb hírességet szégyenítettek meg azzal, hogy az engedélyük nélkül vékonyra photoshoppolták őket a képeiken.

A Photoshop szépségideálja

Már kereken 25 éve, hogy a Photoshop, a világ legismertebb képszerkesztő programja elindult hódító útjára. Kreativitással és szakértelemmel kombinálva meseszép művészeti alkotások születtek, de idővel a humorosan átszerkesztett képek is egyre népszerűbbé váltak az internet világában. Viszont amennyi pozitív tulajdonságot hozott magával a Photoshop, legalább annyi negatív hatás is jött vele. A médiába szépen lassan bekúszott a megtervezett, "tökéletes" szépségideál, ami a való életben nem is igazán található meg –minden a Photoshop teremtménye. Mégis, ezek a teljesíthetetlen elvárások ott vannak a divatban, Hollywoodban és a reklámokban, azt éreztetve nők millióival, hogy nem elég tökéletesek.

Egy mozgalom drasztikus lépései

Szerencsére rengeteg híresség lép fel az irreális szépségideálok ellen; például Tess Holliday és Melissa McCarthy is azt próbálják elérni, hogy a nők végre képesek legyenek elfogadni saját magukat. Azonban az utóbbi időben egy csoport egyre elszántabban próbálja földig rombolni ezt a mozgalmat, méghozzá úgy, hogy a teltebb sztárokat karcsúvá varázsolják a Photoshop segítségével. Legelső Facebookos weboldalukon egy "kollaboratív művészeti projekt"-ként írták le magukat, céljuknak pedig a szépségideálok újratervezését nevezték meg. Mivel az utóbbi időben világszerte egyre több nő fogadja el testét, reflektorfénybe kerültek a teltebb modellek, és már a filmekben sem csak a vékony sztároké a főszerep; a Facebook csoport szerint azonban ezen mindenképpen változtatni kell.

Csoportbővítés hashtegekkel

Szerintük ez a mozgalom ártalmas az egészségre, hiszen a nők többsége az ilyen téves ideálok hatására nem csak rosszabbul érzi magát a bőrében, de akár az egészségét is képes kockára tenni! Szerencsére a Facebook és az Instagram üzemeltetői is ezen a véleményen voltak, így nem sokkal az indulása után törölték az ötletgazdák oldalait. Twitteren viszont továbbra is megtalálhatóak, sőt, már el is indították a "ThInnerBeauty" nevű hashtagjüket, amivel arra próbálják rávenni az embereket, hogy ők is vegyenek részt a teltebb sztárok ellen folytatott Photoshop-háborúban. A tervük pedig sajnos működik! A közösség tagjai azóta egyre többen vannak, és folyamatosan elárasztják az internetet a hírességek és hétköznapi emberek átphotoshoppolt fotóival, méghozzá az ő engedélyük nélkül.

Kép forrása: thinnerbeautyofficial.tumblr.com

Mit szólnak a hírességek?

Tess Holliday, aki a világ legelső 130 kilós szupermodellje lett, gyakran jelenik meg ezeken a fényképeken, szerinte viszont az egész csoport szánalmas, és még a Photoshop tudásuk is elég hiányos. A róla szerkesztett fotók anatómiailag egyáltalán nem megfelelőek, és szerinte a karja annyira nevetségesen néz ki, mintha gyurmából formázták volna meg. Sőt, a modell olyannyira nem ért egyet ezzel a sértő mozgalommal, hogy elárulta: a többi "levékonyított" híresség még sosem nézett ki annyira rosszul, mint a szerkesztett fotókon. Épp ezért, számára ez az egész nem több egy meglehetősen rosszul sikerült viccnél.

Visszavágás dupla erőbedobással

Csakhogy hiába a szigorú Facebook szabályok, és a rengeteg felháborodott nő, az oldal nem hátrált meg. A csoport folyamatosan regisztrál be a közösségi oldalakra, hivatalos weboldalt készítettek, és minél több embert próbálnak rávenni arra, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz. Azt állítják magukról, hogy csak inspirálni és motiválni szeretnének mindenkit az egészséges életmódra, bármiféle rosszindulat nélkül.

Csakhogy amikor egy nő megkérte őket, hogy töröljék a róla Photoshoppolt képeket, a tagok bántó megjegyzésekkel támadni kezdték az életmódja miatt. Ezek alapján viszont a csoport távol áll az egészséges életmód reklámozásától; ehelyett a képszerkesztő program mögé bújva alázzák meg azokat a nőket, akik bátran kiállnak a külsejük mellett. A hírességeket ez viszont nem riasztotta vissza, sőt, sokan csak most jöttek rá, mennyire fontos még nagyobb erőbedobással kiállni a saját szépségünk mellett.