4 varázslatos dolog, amit nem tudtál az ikrekről

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:

Bár a szülőknek dupla (esetleg tripla, vagy még több) anyagi terhet és fáradozást jelentenek, az ikrek mégis mindenkit lenyűgöznek, hiszen az élet apró csodái az egy terhességből születő babák. Az ikrek születése ugyan egyidős az emberiséggel, és a történelemből is több híres ikerpárt ismerünk, a tudomány csak most kezdi el igazán megérteni, miféle csodákat is hoznak magukkal az ikerbabák.

Kinek lesznek ikrei?

Bár a gyakorlatban néha mintha másként látnánk, a tudomány mai állása szerint az egypetéjű ikrek születésére való hajlam nem öröklődik, vagyis egy egypetéjű ikerpár tagjának nem lesznek nagyobb valószínűséggel iker gyermekei, mint bárki másnak. A többpetéjű ikerterhességre való hajlam örökölhető, de természetesen csak anyai ágon, hiszen attól, hogy az apuka ikerterhességből született, még nem nő meg a valószínűsége annak, hogy partnerének is egyszerre több petesejtje érik majd be.

Érdekes viszont, hogy egy vizsgálat szerint az ikreket világra hozó nők átlagosan körülbelül 2,5 centivel magasabbak, mint a nem ikreket szülő anyukák, egy másik kutatás pedig azt mutatta ki, hogy azoknak a nőknek a körében, akik fogyasztanak tejtermékeket, ötször nagyobb az ikerterhességek aránya, mint azoknál, akik nem esznek és isznak ilyesmit.

Hogy mi az összefüggés – ha van egyáltalán – azt sajnos egyelőre nem tudjuk.

Babanyelv, már a születés előtt

A legtöbben születésünk előtt teljesen egyedül vagyunk az anyaméhben, és csak születésünk pillanatában érezzük először egy másik ember érintését. Az ikrek esetében persze ez egészen más, ők ahogyan képessé válnak az érzékelésre, már tapintják, később pedig hallják és látják is egymást. Ez pedig a kutatók szerint nagyon hamar tudatossá válik: a vizsgálatok azt mutatják, hogy az ikrek rendkívül korán, már a terhesség 14. hetében tudatosan „kommunikálni” kezdenek egymással, keresik a másikat, interakcióba lépnek egymással.

4 varázslatos dolog, amit nem tudtál az ikrekrőlKép forrása: fiamoli/depositphotos.com

Ez a rendkívül különleges és erős kötelék a későbbiekben ahhoz vezet, hogy az ikerbabák 40%-a saját nyelvet is kitalál magának. Sok szülő számol be róla, hogy mielőtt még a gyermekei beszélni kezdenének, úgy tűnik, mintha egymással már kommunikálnának valahogy – nagy a valószínűsége, hogy valóban éppen ez is történik.

Egyre többen vannak

Bár az ikerterhességek még mindig viszonylag ritkák – átlagosan 6-8 kétpetéjű ikerterhesség jut 100 szülésre, az egypetéjű ikerterhesség pedig ennél is ritkább –, ha úgy érzed, manapság több ikerbabát látsz, mint régen, az nem véletlen.

Az 1980-as évek óta a fejlett országokban az ikerterhességek aránya akár 70%-kal is megemelkedhetett. Ennek oka egyrészt a mesterséges megtermékenyítő eljárások elterjedése, másrészt  a termékenységet támogató hormonkészítmények alkalmazása.

Ezekkel az eljárásokkal ma már azoknak a nőknek is gyermeke születhet, akik néhány évtizeddel ezelőtt csak nagyon kis eséllyel estek volna teherbe, és a készítmények hatására nagyobb eséllyel születnek ikreik, illetve a mesterséges megtermékenyítés esetén is jellemzően egyszerre több embriót ültetnek be.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató