Tudtad? Az ujjak mérete és a szexuális orientáltság összefüggése

Boros Mariann
Írta: ,

A szexuális irányultság kérdése régóta vitatott – és kutatott –téma, és talán nem gondoltad volna, de akár még az ujjméretből is lehet következtetni rá. Cikkünkből kiderül, hogyan függ össze a két dolog!

Mikor dől el?

Hogyan és mikor dől el, hogy egy embernek milyen a szexuális orientációja? A kérdés régóta foglalkoztatja a közvéleményt és a kutatókat egyaránt. Míg régen a neveléshez kötötték vagy egyenesen betegségnek tartották, ma már tudjuk, hogy a szexuális hovatartozás egy kívülről nem befolyásolható – legfeljebb elnyomható, eltitkolható – tényező, ami nagy valószínűséggel megszületésünk előtt, még az anyaméhben eldől.

Ezt támasztja alá az a kutatás is, amelyről a BBC számolt be a napokban, és amelynek során 18 nőnemű, egypetéjű ikerpár tagjait vizsgálták. Az ikerpárok mindegyikénél az egyikük hetero-, míg másikuk homoszexuális volt. A vizsgálatot végzők arra voltak kíváncsiak, hogy a szexuális orientáció összefügg-e valamilyen testi sajátossággal.

Magasabb tesztoszteronszint

Arra jutottak, hogy az ikerpárok leszbikus tagjainak a bal kezükön lévő mutatóujja hosszabb a gyűrűsujjnál (ez egyébként a férfiakra jellemző vonás), míg a heteroszexuálisoknál a két ujj mérete megegyezik mindkét kezükön.

A University of Essex kutatói szerint ez azzal állhat összefüggésben, hogy a leszbikus nők testében magasabb a tesztoszteronszint. A tesztoszteron a tudósok feltételezése szerint még magzati korukban, az anyaméhben érte őket, amiből nyilván az ikerpár tagjai ugyanannyit kaptak, ám erre eltérően reagáltak.

Tudtad? Így függ össze az ujjak mérete a szexuális orientáltsággalKép forrása: assumption111/depositphotos.com

Ugyanakkor, hasonló vizsgálatot végeztek el férfiaknál is, 14 ikerpárt vontak be a kísérletbe, és esetükben nem találtak eltérést az ujjak mérete tekintetében. A kutatók szerint a férfiakra is az anyaméhben kapott több tesztoszteron hatott, hasonlóan, ahogy a nőknél.

Dr. Tuesday Watts, a University of Essex pszichológiai osztályának kutatója így fogalmaz a témában:

„Mivel egypetéjű ikrekről beszélünk, akiknek 100% -ban egyezik a genetikai állományuk, szexuális orientációjuk mégis eltérő, arra kell gondolnunk, hogy a genetikán kívül más tényezők vezethetnek ehhez a különbséghez.”

Mutasd a kezed!

„A kutatás azt sugallja, hogy szexualitásunk meghatározása már egészen korán, az anyaméhben megtörténik, és azzal áll összefüggésben, hogy milyen magas az anyaméhben lévő férfi nemi hormon szintje, illetve, hogy a testünk milyen módon reagál rá – ez ikrek esetében is lehet különböző. Az, akinek magasabb a tesztoszteronszintje, nagyobb valószínűséggel biszexuális vagy homoszexuális” – mondta dr. Watts. „A hormonszintek és az ujjhossz közötti összefüggés miatt elmondható, hogy a kezünkön nyomon követhető a szexualitásunk" – legalábbis a nők esetében, ahogy a kutatás eredményei mutatják.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?