Megtörténhet, hogy két ember ugyanazt álmodja?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Megtörténhet, hogy két ember ugyanazt álmodja?

A közös álom lényegében azt jelenti, hogy kettő vagy több ember ugyanabban a különös álomvilágban találja magát – a helyszín, az események és a párbeszédek majdnem, vagy akár teljes mértékben megegyeznek. Az elképzelés az Eredet című film után vált egyre népszerűbbé, ami érthető is, hiszen tényleg szuper lenne a legjobb barátaiddal repülni, varázsolni, vagy egy szempillantás alatt elutazni bárhová. Pláne következmények nélkül! De vajon milyen alapjai vannak ennek a való életben?

A behálózás Kép forrása: flickr.com

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, első körben meg kell különböztetni egymástól a többszemélyes álomfajtákat.

Az egyik gyakori típus a „meshing”, vagyis afféle „behálózás”, amikor két különböző személy álmában hasonló elemek jelennek meg.

Például, ha te és a barátod lefekvés előtt együtt néztétek a Trónok harca valamelyik részét, majd utána mindketten Westeros szigetéről álmodtok, de más cselekménnyel, az még nem jelent közös álmot – az sokkal inkább a „meshing" kategóriába tartozik.

A találkozás Kép forrása: io9.gizmodo.com

Ezután következik a másik típus, amit sokan „meeting” (vagyis afféle találkozós) álomnak neveznek, és egyébként ez felel meg leginkább a közös álomnak.

A dolog lényegében azt jelenti, hogy legalább ketten találkoztok alvás közben egy fiktív világban, beszélgettek, utaztok, majd miután felébredtek, ugyanazokat a körülményeket tudjátok megosztani egymással – mintha a valóságban lettetek volna együtt.

De hogy volna ez lehetséges?

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv