Túlélnél egy katasztrófát? Ezek a legfontosabb teendők egy vészhelyzetben, nem árt tudni róluk

Schuster Borka
Írta: ,

Reméljük, hogy soha nem lesz rájuk szükséged, de ha mégis, jó, ha tisztában vagy velük. Egy vészhelyzet esetén életet menthet az, hogy tudod-e, mit kell tenned, vagy gondolkodnod kell a következő lépésen. Akár katasztrófa helyzetbe kerülsz, akár a vadonban kell túlélned, ezek a tippek a hasznodra lehetnek.

Találj vizet! Kép forrása: unsplash.com

Víz nélkül az ember körülbelül csak 4 napig bírja ki, de a kiszáradás jelei már ennél is korábban sebezhetővé tesznek. Ezért nagyon fontos, hogy egy vészhelyzet esetén minél előbb vízhez juss!

Ha a természetben kell keresned, kövesd a madarakat, különösen az énekesmadarakat és a méheket, mert ezek jó eséllyel víz közeli helyekhez vezetnek.

Érdemes a növényzetet is figyelni: minél zöldebb valami, annál nagyobb a valószínűsége, hogy víz van a közelében, ami például egy magaslati pontról nézve jó iránymutatás lehet.

Ha végképp nincs más megoldás, megpróbálhatsz lyukat ásni egy olyan helyen, ahol a föld sárosabbnak vagy nedvesebbnek tűnik, hátha rejtett vízforrásra bukkansz. A lehetséges fertőzések veszélyével természetesen mindig számolni kell, ha nem megbízható forrásból szerzed az ivóvizet.

Így menekülj ki egy égő épületből Kép forrása: flickr.com

Tűz esetén nem érdemes a megmentőre várni, mert a helyzet perceken belül végzetessé válhat. A szakértők szerint az esélyeid akkor a legjobbak, ha ilyenkor térdre ereszkedsz, és a füst szintje alatt haladva jutsz ki az épületből olyan gyorsan, ahogyan csak lehet.

Ha zárt ajtóhoz érkezel, óvatosan, a kézfejeddel ellenőrizd, hogy nem forró-e, mielőtt kinyitod.

Ha forró, természetesen akkor is ki kell nyitnod, ilyenkor a ruhádat vagy más kezed ügyébe kerülő dolgot használhatsz a tenyered védelmére, a lényeg, hogy gyorsan cselekedj.

Az ajtót, ha lehet, csukd be magad mögött, hogy lassítsd a tűz terjedését, a családoddal pedig odakint, egy vészhelyzet esetén előre megbeszélt ponton találkozzatok, hogy gyorsan ellenőrizni tudjátok, ki az, aki kijutott, és ki az, aki segítségre szorul.