Túlélnél egy katasztrófát? Ezek a legfontosabb teendők egy vészhelyzetben, nem árt tudni róluk

Schuster Borka
Írta: ,

Reméljük, hogy soha nem lesz rájuk szükséged, de ha mégis, jó, ha tisztában vagy velük. Egy vészhelyzet esetén életet menthet az, hogy tudod-e, mit kell tenned, vagy gondolkodnod kell a következő lépésen. Akár katasztrófa helyzetbe kerülsz, akár a vadonban kell túlélned, ezek a tippek a hasznodra lehetnek.

Találj vizet! Kép forrása: unsplash.com

Víz nélkül az ember körülbelül csak 4 napig bírja ki, de a kiszáradás jelei már ennél is korábban sebezhetővé tesznek. Ezért nagyon fontos, hogy egy vészhelyzet esetén minél előbb vízhez juss!

Ha a természetben kell keresned, kövesd a madarakat, különösen az énekesmadarakat és a méheket, mert ezek jó eséllyel víz közeli helyekhez vezetnek.

Érdemes a növényzetet is figyelni: minél zöldebb valami, annál nagyobb a valószínűsége, hogy víz van a közelében, ami például egy magaslati pontról nézve jó iránymutatás lehet.

Ha végképp nincs más megoldás, megpróbálhatsz lyukat ásni egy olyan helyen, ahol a föld sárosabbnak vagy nedvesebbnek tűnik, hátha rejtett vízforrásra bukkansz. A lehetséges fertőzések veszélyével természetesen mindig számolni kell, ha nem megbízható forrásból szerzed az ivóvizet.

Így menekülj ki egy égő épületből Kép forrása: flickr.com

Tűz esetén nem érdemes a megmentőre várni, mert a helyzet perceken belül végzetessé válhat. A szakértők szerint az esélyeid akkor a legjobbak, ha ilyenkor térdre ereszkedsz, és a füst szintje alatt haladva jutsz ki az épületből olyan gyorsan, ahogyan csak lehet.

Ha zárt ajtóhoz érkezel, óvatosan, a kézfejeddel ellenőrizd, hogy nem forró-e, mielőtt kinyitod.

Ha forró, természetesen akkor is ki kell nyitnod, ilyenkor a ruhádat vagy más kezed ügyébe kerülő dolgot használhatsz a tenyered védelmére, a lényeg, hogy gyorsan cselekedj.

Az ajtót, ha lehet, csukd be magad mögött, hogy lassítsd a tűz terjedését, a családoddal pedig odakint, egy vészhelyzet esetén előre megbeszélt ponton találkozzatok, hogy gyorsan ellenőrizni tudjátok, ki az, aki kijutott, és ki az, aki segítségre szorul.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!