Tudtad? Így készülnek a hangok a filmekhez

Nagy Niki
Írta: ,

A szinkron működésével nagyjából már mindenki tisztában van – ki ne látott volna olyan dokumentumfilmet, amiben a színészek rámondják az eredetire a magyar szöveget, és már kész is a leszinkronizált eredmény? Abba viszont kevesen gondolunk bele, hogy a filmek zajait (a háttérzajokat, a lépéseket, a vízcsobogást) is fel kell venni valahogy – tudtad, hogy vannak speciálisan erre szakosodott színészek?

A hangfelvételek nyomában

Amikor filmet nézünk, nem sokszor gondolunk arra, vajon hogyan veszik fel hozzá a hangokat (hacsak nem annyira vállalhatatlan a szinkron, hogy másra nem is tudunk figyelni – hiába, a legjobb eredeti nyelven, felirattal nézni a filmeket). Pedig ez is egy nagyon izgalmas része a filmkészítésnek, és egyáltalán nem mindegy, milyen a hangtechnikus, ugyanis rengeteg minden múlik a megfelelő hangosításon. Tévében néha észre lehet venni, hogy a beszéd túl halk, az effektek pedig túl hangosak – aki már valaha belefutott ilyenbe, tudja, mennyire el tudja rontani a moziélményt az, ha nincs rendesen átgondolva a hangtechnika.

Hogy kerül a hang a filmre?

Először is van, amit tényleg rendesen a helyszínen vesznek fel – erre való a werkfilmekben olyan sokszor látott srác a hatalmas, szőrös mikrofonnal, amit a színészek feje fölé lógat. Ha a kosztümök megengedik, akkor általában láthatatlan mikrofonok is vannak a színészeken, de ez nem mindennapos. A poszt-produkcióban csak akkor kell újravenni a dialógusokat, ha nem elég tiszta a felvétel, vagy valami bezavart a beszédbe. Ilyenkor a színészt behívják, fel kell mondania újra a szöveget, amit az eredeti fölé kevernek be.

A háttérzaj a trükkös

A háttérzaj már teljesen más tészta. Erre sem igazán figyelünk fel, csak akkor, ha kifejezetten rossz, túl hangos, vagy túl halk – pedig nagyon meg tudja változtatni egy film hangulatát. Egy horrornál ijesztget, egy romantikus filmnél hangulatba hoz, egy akció mozinál pedig felpörget, ha jól van összerakva. Ma már a szükséges háttérzajok nagy részét (ha nem a helyszínen veszik fel), számítógéppel gyártják – de még mindig vannak olyan stábtagok, akiknek az a feladatuk, hogy különböző tárgyakkal imitálják a lábdobogást, a vízcsobogást, a kulcszörgést vagy a szél fújását. Ők is kifejezetten erre kiképzett színészek, és annyi a feladatuk, hogy a leghatásosabban adják vissza a mozi zajait. Róluk szól az alábbi a rövid videó.