Tudtad? Ezért nem kell túlbecsülni a dolgok jelentőségét

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Idézetek a világ dolgainak és énünknek valódi természetéről; a keleti bölcsesség kedvelőinek, Rabindranath Tagore: Az élet megismerése (Hermit Könyvkiadó, 2009) című könyvéből.

Jelenségek

„Az az ember, akit a világ ismerete nem avat be mélyebben, mint a tudomány beavatja, sohasem fogja megérteni, hogy mi az, amit a lelki szemekkel megáldott ember ezekben a jelenségekben meglát.

A víz nem csupán a testét mossa meg, hanem a szívét is megtisztítja, mert megérinti a lelkét.


Próbáltad? 5 jövendölési módszer vízből, ami neked is működik


A föld nemcsak fönntartja őt, hanem a lelkét is fölvidítja, mert a vele való érintkezés több, mint fizikai érintkezés – ez egy eleven egyéniség.

Aki nem érzi át a világgal való összetartozóságát, az egy nagy börtönben él, melynek a falai idegenek számára.

Ha befogadja az örök szellemet, mely minden tárgyból feléje árad, akkor emancipálódott, akkor a maga teljes jelentőségében ismeri föl a világot, amelybe született; akkor a teljes igazságban találja magát és a mindenséggel való harmóniája megvalósult.”

Tökéletlenség és tökéletesség

„Ha azt kérdezzük, hogy miért van rossz: ez éppen annyi, mintha azt kérdeznénk: miért van tökéletlenség, más szóval: miért létezik teremtés egyáltalán?

Kétségtelennek kell tekintenünk, hogy ez másként nem volt lehetséges, csak úgy, hogy a teremtésnek tökéletlennek, fokozatosnak kell lennie…”

A világ folyásának megvannak a maga korlátai, különben nem is létezhetnék, de célját nem azok a korlátok jelölik ki, melyek határok közé szorítják, hanem mozgása, mely a tökéletesülés felé hajtja. 

Az ember megérezte élete rejtett mélységeiben, hogy ami tökéletlennek mutatkozik, az a tökéletesnek megnyilatkozása; éppen úgy, mint ahogy a zenei hallású ember egy dal szépségeire eszmél, holott a valóságban csak hangok láncolatát hallgatja.