Tudtad? 4 meglepő dolog az IQ-val kapcsolatban

Boros Mariann
Írta: ,

Az intelligencia és annak mérése régóta foglalkoztatja a tudományt és az átlagembert egyaránt, magán a pontos definíción is sokat vitatkoznak a tudósok. Ugyanakkor a magas intelligenciahányados önmagában még nem garancia a sikeresebb vagy boldogabb életre. Cikkünkben most meglepő érdekességet gyűjtöttünk össze az IQ-ról.

Már több mint száz éve mérik

Az intelligenciaszint mérésével és a tesztek kidolgozásával az 1800-as évek végén kezdtek el foglalkozni a tudósok.

Alfred Binet francia fejlődéspszichológus a közoktatásban a gyerekek eltérő értelmi képességei okán felmerülő problémákat vizsgálva fordult az intelligencia kutatása felé.

Végül 1905-ben Théodore Simon pszichiáterrel együtt alkották meg az első tesztet, melyet eleinte csak diákok körében alkalmaztak – a tesztet Binet-Simon-tesztként szokás emlegetni.

Maga az IQ-hányados megnevezése William Stern német pszichológus nevéhez fűződik.

Elmélete szerint az átlagember intelligencia szintje 100 körüli – az emberiség kétharmadának IQ-hányadosa 85 és 115 közé esik, és csupán 5% mondhatja el magáról, hogy kiemelkedően magas, azaz 125 feletti az IQ-ja.

A legintelligensebbek 1%-a hazánkban él

Világszerte léteznek olyan egyesületek, amelyek a kiemelkedően magas intelligenciahányadossal rendelkező embereket tömörítik.

A legismertebb ilyen nemzetközi egyesület a Mensa International, melyet 1946-ban Angliában alapítottak azzal a céllal, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.

A szervezet egyetlen tagsági kritériuma az emberek 2%-ára jellemző intelligenciaszint elérése valamely - a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott - intelligenciateszten.

A Mensának szerte a világon százharmincezer tagja van, akiknek több mint 1 százaléka Magyarországon él. A Mensa magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.