4 tudományos magyarázat arra, ha azt hiszed, kísértetet láttál

Szirák Viki
Írta: ,

Talán neked is volt már olyan paranormális élményed, amit nem tudtál megmagyarázni. Zajokat hallottál a lakásban, esetleg még láttál is valamit, ami határozottan természetfelettinek tűnt. Azonban sokszor létezik tudományos magyarázat a kísértetek, paranormális történések észlelésére – íme néhány ezek közül!

Az infrahangok rendkívül alacsony frekvenciájú hangok, amelyeket mi nem hallunk, azonban az állatok jelentős része igen. Ez keletkezhet akár vihar, tornádó, földrengés során, így ez az oka annak is, hogy az állatok előre megérzik ezek bekövetkeztét. Ez pedig ránk is erős hatással van. Szakértői vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsony frekvenciájú hangokat erőteljesen megérezzük: sokan nehezebben tudnak tájékozódni, nyugtalanabbak, megnövekszik a vérnyomásuk, sőt, a szívverésük is felgyorsul. Mindez úgy, hogy nem tudják az okát, így a hirtelen jött változást sokan a kísértetekhez kötik.

1998-ban egy mérnök, Vic Tandy egy orvosi berendezéseket gyártó cégnél dolgozott, ahol volt egy laboratórium, amiről azt rebesgették, szellemek lakják. Akárhányszor ott dolgozott, mindig depressziósnak és nyugtalannak érezte magát, sőt, úgy vélte, látott és hallott is dolgokat. Végül kiderült, hogy a szobában nagyon alacsony frekvenciájú hanghullámok voltak jelen, amelyek egy ventilátorból érkeztek, ami rezgéseket bocsátott ki magából. Amikor ezt megszüntették, minden kellemetlen érzés is abbamaradt, és senki sem látott többé semmit.

1921-ben egy orvos, W. H.

Wilmer publikált egy különös történetet, amely egy kísértetjárta házról szólt. Egy család beköltözött egy régi, nagy épületbe, és innentől kezdve megmagyarázhatatlan események szemtanúivá váltak.

Többször is hallották, ahogy a bútorok megmozdulnak, furcsa hangokra ébredtek fel az éjszaka közepén, és gyakran érezték természetfeletti lény jelenlétét a közelükben. Többször arra ébredtek, hogy egy láthatatlan erő nem engedi őket kikelni az ágyból, egyre gyengébbek lettek, és a kísérteteket okolták emiatt.

Vizsgálatok során viszont kiderült, hogy egészen más dolog állt a háttérben. A régies, felújításra szoruló házban ugyanis nem működött megfelelően a kazán, így szén-monoxid áradt szét a lakásban. Épp akkora mértékben, hogy halált nem okozott, azonban komoly hallucinációkat igen.

Amikor ezt kijavították, a család visszaköltözött, és soha többé nem tapasztaltak paranormális történést a házban.