4 tudományos magyarázat arra, ha azt hiszed, kísértetet látsz

Szirák Viki
Írta: ,

Talán neked is volt már olyan paranormális élményed, amit nem tudtál megmagyarázni. Zajokat hallottál a lakásban, esetleg még láttál is valamit, ami határozottan természetfelettinek tűnt. Azonban sokszor létezik tudományos magyarázat a kísértetek, paranormális történések észlelésére – íme néhány ezek közül!

Egy kanadai neurológus, Michael Persinger évtizedeken keresztül azzal foglalkozott, hogyan játszanak szerepet a mágneses mezők a kísértetek megjelenésében.

Számtalan ember számolt már be arról, hogy a lakásukban ülve úgy érezték, nincsenek egyedül, és ismeretlen lélek jelenlétét érezték.

A kutató szerint azonban a mágneses mezők tehetnek erről. Tudatosan nem észleljük ezeket, azonban tudat alatt nagyon is, hiszen ezek a hullámok az agyunk temporális lebenyére vannak hatással.

Amikor ez 15-30 percig folyamatosan fenn áll, úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül, de igazából csak az agyunk dolgozik. A szakértő megállapításait többen is vitatják, de ő azt is bebizonyította már, hogy egyes helyek, amelyek híresek természetfeletti eseményeikről, olyan területen fekszenek el, ahol magasabb a mágneses mezők aktivitása.

Az infrahangok rendkívül alacsony frekvenciájú hangok, amelyeket mi nem hallunk, azonban az állatok jelentős része igen. Ez keletkezhet akár vihar, tornádó, földrengés során, így ez az oka annak is, hogy az állatok előre megérzik ezek bekövetkeztét.

Ez pedig ránk is erős hatással van. Szakértői vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsony frekvenciájú hangokat erőteljesen megérezzük: sokan nehezebben tudnak tájékozódni, nyugtalanabbak, megnövekszik a vérnyomásuk, sőt, a szívverésük is felgyorsul. Mindez úgy, hogy nem tudják az okát, így a hirtelen jött változást sokan a kísértetekhez kötik.

1998-ban egy mérnök, Vic Tandy egy orvosi berendezéseket gyártó cégnél dolgozott, ahol volt egy laboratórium, amiről azt rebesgették, szellemek lakják. Akárhányszor ott dolgozott, mindig depressziósnak és nyugtalannak érezte magát, sőt, úgy vélte, látott és hallott is dolgokat. Végül kiderült, hogy a szobában nagyon alacsony frekvenciájú hanghullámok voltak jelen, amelyek egy ventilátorból érkeztek, ami rezgéseket bocsátott ki magából. Amikor ezt megszüntették, minden kellemetlen érzés is abbamaradt, és senki sem látott többé semmit.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba