Trypophobia: egy betegség, ami interneten keresztül terjed

Zabolai Margit
Írta: ,
Trypophobia: egy betegség, ami interneten keresztül terjed

Az irracionális fóbiákat sokan tartják szórakoztatónak, nem véletlen, hogy annyi internetes fórumon kerül elő ez a téma. Nyilván, akit érintenek, már kevésbé találják viccesnek őket. A trypophobia viszont olyannyira nem vicces, hogy aki olvas róla, az szerintem azonnal diagnosztizálja is magát.

Egy fórumról indult

A trypophobia kifejezést 2005-ben használta először egy internetes fórum felhasználója, a különféle fóbiák görögből megalkotott neveinek analógiájára. A trypophobia ezek szerint nem más, mint irracionális félelem az apró, sűrű kis lyukaktól. De ki az, aki fél ilyesmitől? – gondoltam először én is, aztán rányomtam a Google-ben a képkeresésre, és rájöttem, hogy például én.

Tulajdonképpen ragályos

Érdekes, hogy több a témába vágó cikk és fórumbejegyzés is felveti, hogy az embereknek tulajdonképpen eszükbe sem jutott ez a fajta félelem, amíg nem találkoztak annak leírásával. Ezután azonban valóban elkezdték produkálni a fóbia tüneteit – vagy legalábbis azt, amit a fóbia tüneteinek gondolnak. A fóbia tehát, mondhatni, az interneten keresztül terjed, és minél többen találkoznak vele, annál többen nyilatkoznak úgy, hogy őket is érinti.

A betegséggel kapcsolatban a pszichológusok és szakcikkek azonban szkeptikusak, elsősorban azért, mert bár a köznyelvben gyakran és szívesen dobálózunk a fóbia terminussal, nem biztos, hogy minden ilyen esetben arra a jelenségre gondolunk, amit a pszichológusok leírnak vele. Pusztán a félelem vagy az undor érzete ugyanis még nem jelent fóbiát, így az sem valószínű – bár nem is zárható ki – hogy vannak emberek, akiknek tényleg orvosi értelemben vett fóbiájuk lenne az apró lyukaktól.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató