Tízből egy PIN kódot azonnal feltörnek: lehet, hogy neked is váltani kellene?

Zabolai Margit
Írta: ,
Tízből egy PIN kódot azonnal feltörnek: lehet, hogy neked is váltani kellene?

Úgy tűnik, a zsebesek mindig egy lépéssel előttünk járnak. Míg manapság a bűnözők már nem feltétlenül a készpénzt keresik a zsebünkben, úgy tűnik, mi még mindig nem tanultuk meg, mik a legalapvetőbb biztonsági elvárások, ha nem akarunk áldozattá válni. Ideje szigorítani bankkártyáink, telefonjaink vagy épp riasztóink kódjait!

Még mindig az 1234 a legnépszerűbb

A DataGenetics friss felmérése szerint, ha magunk választhatjuk meg a PIN kódunkat, még mindig elsősorban az dominál a döntéshozatalkor, hogy nekünk sikerüljön megjegyezni a számsort, és nem pedig az, hogy a bűnözők dolgát megnehezítsük.

Az elemzés szerint a legtöbben olyan egyszerű kódokat használunk, hogy tízből egy PIN kódot már az első próbálkozáskor, találomra sikerül megfejteniük az idegeneknek is. Hiába, hogy már szinte a nevetségesség határát súrolja, 3,4 millió, négy számjegyből álló digitális kódot vizsgálva az derült ki, hogy a legnépszerűbb jelszó még mindig az 1234, ezt pedig sorban az 1111 és a 0000 követi. Nem csoda tehát, hogy a kódok tíz százalékát első próbálkozásra, negyedüket pedig kevesebb mint 20 tippből meg lehet fejteni.

Sokba kerül a netes könnyelműség

Az egyik legnépszerűbb internetes biztonsági szoftvert forgalmazó cég, a McAfee szerint Európa lakosságának 17 százaléka volt már hitelkártya csalás áldozata, átlagosan valamivel több, mint 370 ezer forintnyi összeggel károsították meg őket.

Egy négyjegyű, 0 és 9 közötti számokat tartalmazó PIN kód esetében egyébként 10 ezer különböző kombináció fordulhat elő. A DataGenetics adatai szerint az általuk vizsgált 3,4 millió PIN kód között minden lehetséges variáció szerepelt, némelyek azonban jelentősen gyakrabban, mint mások, így ezekkel a bűnözőknek is sokkal egyszerűbb dolguk volt.

A leggyakoribbak, és a legritkább

A már említett 1234, 1111 és 0000 után sorban a következő PIN kódok szerepeltek a legtöbbször: 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222 és 6969.

Ha ezen kódok valamelyikét használod, akkor érdemes minél előbb valami másra cserélned a jelszavadat, még akkor is, ha ezt egy kicsit nehezebb lesz megjegyezni. Szintén nem szerencsés, ha valaki a születési dátumát használja azonosítóként, pedig a statisztika szerint ez is meglehetősen gyakori.

Minden 19-cel kezdődő négyjegyű szám a gyakorisági lista felső ötödében végzett, aminek valószínűleg az az oka, hogy sokan szívesen használják a születésük évét, esetleg valamilyen évforduló dátumát kódnak. Sajnos ezzel a bűnözők is tisztában vannak, egy ilyen személyes információt pedig az internet világában már cseppet sem nehéz kideríteniük.

A 8068 viszont valamiért nem annyira szimpatikus, ezt a PIN kódot használták a legkevesebben, a 3,4 millió vizsgált számsor között mindössze 25 alkalommal fordult elő. Míg a 0 és a 2 nagyon népszerű számok, az első helyen az 1-es áll a leggyakrabban, és a nagyobb számok ritkábban fordulnak elő a PIN kód elején.

Kollégák és szeretők figyelnek

Akárcsak a számjegyes kódokkal, a különböző internetes jelszavainkkal sem vagyunk különösebben elővigyázatosak, legyen szó a közösségi adatlapinkról, vagy az e-mailjeinkről. Egy szintén jelszavakkal foglalkozó felmérés szerint a kisállatok neve a leggyakoribb jelszó, hatból egy ember választja ezt magának.

Pedig az online jelszavaink feltörésével az adathalász bűnözők szintén komoly károkat okozhatnak, ráadásul nem is ők az egyetlenek, akiktől tartanunk kell. A Google Apps szerint a britek közül hatból egy ember már lépett be valaki más internetes fiókjába a jelszó megtippelésével, a felmérés szerint az emberek a legtöbbször a partnerük, vagy az exük után szimatolnak így, de tízből egy ember kutakodott már a kollégája magánügyeiben is.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?