A tetovált arcú lány – Egy 150 éves történet

Írta: ,

Tudtad, hogy az 1800-as években élt egy amerikai lány, akinek az arcát furcsa tetoválások borították? Ez nem egy ügyetlen művésznek volt köszönhető, és nem is egy akkori trend eredménye – Olive-ot egy indián népcsoport rabolta el fiatal korában, akik ezzel a kegyetlen módszerrel egy életre megjelölték. Most közelebbről megismerkedhetsz a bátor lány történetével, aki hatalmas próbatételeket állt ki, hogy végül ismét szabad lehessen!

1/5 Utazás Kaliforniába

Olive Oatman egy amerikai kisvárosban született 1837-ben.

Alig ünnepelte meg a 14. születésnapját, amikor a szülei úgy döntöttek, hogy csatlakoznak egy karavánhoz (ez akkoriban lovakkal húzott szekereket és vagonokat jelentett), és hét gyerekükkel együtt elutaznak Kaliforniába.

Számos nézeteltérés miatt végül úgy alakult, hogy kénytelenek voltak egyedül nekivágni a több ezer kilométeres távnak, ami sajnos halálos tragédiába torkollott.

Tragikus végállomás Kép forrása: tumblr, legrandcirque

2/5 Tragikus végállomás

Már a negyedik napjukat töltötték utazással, amikor a családot váratlanul megtámadta egy csapat amerikai őslakos.

Olive szerint apacsok voltak, de a későbbiekben szakértők úgy vélték, hogy a Yavapai törzs tagjai vették őket üldözőbe.

A támadásban a lány szüleit és négy testvérét megölték, bátyját, Lorenzót pedig leütötték, és hátrahagyták a sérüléseivel. A fiúnak viszont sikerült megtalálnia eredeti karavánját, és a segítségükkel végül tisztességes körülmények között tudta eltemetni családját.

Olive-ot és húgát, Mary Ann-t, (aki még csak 7 éves volt) az indiánok magukkal vitték.

Két testvér az indiánok között Kép forrása: mashable.com

3/5 Két testvér az indiánok között

A törzs tagjai egy éven keresztül tartották fogva rabszolgaként a lányokat, majd csereként egy másik csoporthoz kerültek át.

A Mohave törzsnél már jobban bántak velük: állítólag a vezér még örökbe is fogadta a gyermekeket.

Ekkoriban tetoválták össze Olive és Mary arcát is vonal motívumokkal, ami egész életükben kísértette őket.

A lány állította, hogy ezzel ismét rabszolgaként lettek megjelölve, de szakértők szerint a Mohave törzsnél ez teljesen megszokott hagyomány volt, ami a halál utáni boldogságot biztosította számukra.

Vissza a külvilágba Kép forrása: digital.denverlibrary.org

4/5 Vissza a külvilágba

1855-ben hatalmas aszály sújtotta a vidéket. Mary Ann, aki még csak 11 éves volt, a törzs számos tagjával együtt éhen halt.

Ekkoriban kezdett elterjedni a pletyka, miszerint egy amerikai lány él a Mohave közösség tagjaként. Hamarosan egy hírvivő érkezett közéjük azzal a céllal, hogy Olive-ot hazavihesse a városba. Ezt hosszas (és rendkívül intenzív) tárgyalások követték, aminek végén a csoport beleegyezett a lány utazásába.

A városba érve Olive rögtön átöltözött, mivel a Mohave-k között tradicionális ruhákat kellett viselnie, tehát csípőtől felfelé teljesen meztelen volt.

Néhány nappal később jutott el hozzá a hír, miszerint a bátyja, Lorenzo életben van – így hosszú idő óta először érezte úgy, hogy nincs egyedül.

5/5 Élet a fogság után

Két éven belül pedig hatalmas hírnévre tett szert. Könyvet írtak az életéből, ami akkora siker lett, hogy számos turnéra ment vele.

Az ebből megkeresett pénz elegendő volt arra, hogy Lorenzo és Olive behozzák lemaradásukat az oktatás terén.

Hamarosan pedig a szerelem is rátalált, és egy kislányt is örökbe fogadtak párjával.

A hírek szerint később elutazott New Yorkba, hogy a Mohave vezetővel nosztalgiázzon a régi időkről, és mindig magánál tartott egy üveg mogyorót – a Mohave-k jelképét, hogy emlékeztesse őt az élményeire.

Végül 65 évesen halt meg, 1903-ban.