Tényleg olyan világban élünk, amilyet Orwell (rém)álmodott?

Jankovics Anna
Írta: ,
Tényleg olyan világban élünk, amilyet Orwell (rém)álmodott?

Orwell könyve, az 1984 kapcsán egyetlen kérdésem merült csak fel: miért csak olyan történetek, jóslatok születnek melyek depresszívvé, agresszívvá teszik gondolatainkat? Miért nem születnek, születtek olyan könyvek, melyek a csodás jövőt feltételezik?

Jövőt álmodni felelősség

Ha gondolatainkkal teremtünk, a mondott és írott szónak hatalma van változtatni a jövőt, akkor a siralmas véggel kell majd szembenéznünk.

Az irodalomban szükség van a drámai feszültségre, krízisre, feloldozásra, arra, hogy rámutasson a helyes és helytelen viselkedésre. Ugyanakkor ott van az a kínzó gondolat is, hogy mindig csak egy ember, az etikus, és egyben magányos harcos az, aki szembeszáll saját maga és világ őrületével.

Sokakkal együtt nem akarom, hogy ez legyen a jövő. Miért keltünk gyerekeinkben felesleges rettegést az ilyen könyvek által?

Ilyen művek kapcsán emberi értéket akarunk gyerekinkbe oltani, de csak félelmet keltünk bennük, és mint tudjuk, a félelem rossz tanácsadó. Gátlástalanságot szülhet, depresszív, negatív gondolkodásmódra késztet.


Normális dolog a félelem? Mindenki fél valamitől


 

Orwell „álma” – a megvalósult rémálom Kép forrása: szentimreantikvarium.hu

Nincs is jobb hely megfigyelni a világ változását, mint itt, Magyarországon. Húsz év alatt gyökeresen változott meg az erkölcs, mivel a nézőpont lett más, egyik percről a másikra.

„Rádöbbent, hogy tragédiák csak hajdan történhettek, azokban az időkben, amikor volt még magánélet, szeretet és barátság, s amikor a családtagok összetartoztak anélkül, hogy összetartozásuk okát tudniuk kellett volna.”

A valóságszabályozás fogalma is az 1984-ből lett világos. Kis hazánkban az elmúlt időszakban sokadjára írták át a történelemkönyveket, és sok esetben még mindig nem tudjuk emiatt azt, hogy mi is valójában az igazság.

Az 1984 történetében folyamatosan írták át a történelmet, egymáshoz igazítva a jelen érdekeit és a múlt történéseit.

„Aki uralja a múltat, az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is.”

„A múlt nem csak változott, hanem állandóan változott.”