Tényleg a pusztulásunkat hozza a mesterséges intelligencia?

Írta: ,

Az emberiség nagy része nem született intelligensnek, és csak a gond van ezekkel az emberekkel – mondjuk. Ezt azok mondják, akik intelligensnek gondolják magukat. Mindenki tudja, hogy a tudományok adatainak birtoklása még nem intelligencia.  Az ember nagyravágyó. Úgy tűnik, azon van minden erejével, hogy intelligens lényt alkosson…

Potenciális veszély, de miért?

1/5 Potenciális veszély, de miért?

Az önállóan tanuló gépeket nem lehet egy bizonyos ponton túl kontroll alatt tartani. Ugyanis, exponenciális lesz a növekedés tanulásában.

Nem lesz olyan gyors számítógép, olyan technológia, ami ezt a rengeteg adatot fel tudná dolgozni, előre tudna kalkulálni – azaz kontrollt tudna gyakorolni.

Ha pedig kicsúszik az irányítás az emberiség kezéből, az komoly problémát jelenthet.

Nem azért, mert a gépek „abszolút gonoszak” lesznek, hanem mert, ha gondolkoznak, akkor saját érdeküket előrébb helyezik az ember érdekeinél.

Ez pedig az emberiség, az emberi civilizáció pusztulásához vezethet.

A nagyravágyás

2/5 A nagyravágyás

Az emberiség pusztulását a nagyravágyás fogja előidézni.

Istennek, teremtőnek hisszük magunkat, pedig még arra sem vagyunk képesek, hogy saját élőhelyünket megóvjuk a pusztulástól, kicsiny életünk millió problémáit is képtelenek vagyunk megoldani, embertársainkról is képtelenek vagyunk gondoskodni, legalább csak annyira, hogy ne pusztuljanak tömegesen éhen.

Gondot okoz még egy apró konfliktus is, a szomszéddal.

Ennek tükrében a mesterséges intelligenciának semmi értelme nincs, csak annyi, hogy megmutassuk, milyen okosak vagyunk, mire vagyunk képesek, mint ember.

Szerencsére még…

3/5 Szerencsére még…

Szerencsére még nem tartunk ott, hogy a valóban(!) tanulni képes mesterséges intelligencia megszülessen, mármint az a fajta, ami az emberi intelligenciához hasonló.

Ám fontos megjegyezni, hogy ezek a kutatások azok, melyek a legjobban fejlődnek. Sok pénz megy el erre, hiszen verseny van. Versengenek a különböző fejlesztő cégek.

Miért ne tennék, hiszen ez egy olyan áttörés, ami az örökké valóság könyvébe vési majd azok nevét, akik képesek lesznek megalkotni a „tökéletes” azaz intelligens „gépet”.

Most még csak – többek között – a sofőr nélküli autók technológiáját fejlesztik, és az emberi agy memóriafejlesztési folyamatait kutatják…

Az okosok szerint… Kép forrása: Wikipédia

4/5 Az okosok szerint…

Stephen Hawking így nyilatkozik: „A mesterséges intelligencia az emberiség legnagyobb találmánya lehetne, valószínűleg az utolsó is lesz egyben.”

Elon Musk, SpaceX alapítója szerint: „Mint minden démonidézős sztoriban, itt is vannak a fickók, akik azt hiszik, hogy egy pentagrammával meg némi szentelt vízzel irányítani tudják majd a gonoszt, aztán mégsem.”

Huw Price, a Cambridge-i Egyetem filozófiaprofesszora szerint: „Ésszerű jóslatnak tűnik a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, hogy a mostani vagy a következő században az intelligencia elszakad a biológiai léttől.” 

Azt is mondta, hogy nem mi leszünk a legintelligensebb létformák, így a „gépektől” fogunk függeni, akik nem ellenségesek lesznek, hanem közömbösek – méghozzá irántunk!

Mire vágyik valójában az emberiség?

5/5 Mire vágyik valójában az emberiség?

Egyre-másra alakulnak az olyan közösségek, melyek az önellátást tűzték ki célul. Bio ételeket esznek, védik környezetüket, építik „lelküket” és a közösséget, háztartásukból egyre több civilizációs terméket űznek ki végleg.

A függést akarják megszüntetni, hiszen bármennyire is demokrácia és jólét van, az emberek nagy része rabnak, kiszolgáltatottnak érzi magát a függés által. Tehát, az emberek nem technológiai csodára, hanem lelki békére, boldog életre vágynak.

A mesterséges intelligencia olyan függést hozna létre, ami már megszüntethetetlen lenne, mert nincs eszközünk, amivel kontrollt gyakorolhatnánk…

Inkább a körülöttünk lévő világot kellene „intelligensebbé” nevelni, nem újabb veszélyes, „intelligensnek” titulált gépeket kifejleszteni.

Ugyanis a gépek intelligenciája egy dolgot nem fog magába foglalni: a tapasztalásokon alapuló, generációról generációra átadott erkölcsöt, melynek határait semmi körülmények között nem szabad átlépni, hiszen akkor a társadalom egésze meginog.

Márpedig ez maga a pusztulás