Tényleg a pusztulásunkat hozza a mesterséges intelligencia?

Jankovics Anna
Írta: ,

Az emberiség nagy része nem született intelligensnek, és csak a gond van ezekkel az emberekkel – mondjuk. Ezt azok mondják, akik intelligensnek gondolják magukat. Mindenki tudja, hogy a tudományok adatainak birtoklása még nem intelligencia.  Az ember nagyravágyó. Úgy tűnik, azon van minden erejével, hogy intelligens lényt alkosson…

Potenciális veszély, de miért?

Az önállóan tanuló gépeket nem lehet egy bizonyos ponton túl kontroll alatt tartani. Ugyanis, exponenciális lesz a növekedés tanulásában.

Nem lesz olyan gyors számítógép, olyan technológia, ami ezt a rengeteg adatot fel tudná dolgozni, előre tudna kalkulálni – azaz kontrollt tudna gyakorolni.

Ha pedig kicsúszik az irányítás az emberiség kezéből, az komoly problémát jelenthet.

Nem azért, mert a gépek „abszolút gonoszak” lesznek, hanem mert, ha gondolkoznak, akkor saját érdeküket előrébb helyezik az ember érdekeinél.

Ez pedig az emberiség, az emberi civilizáció pusztulásához vezethet.

A nagyravágyás

Az emberiség pusztulását a nagyravágyás fogja előidézni.

Istennek, teremtőnek hisszük magunkat, pedig még arra sem vagyunk képesek, hogy saját élőhelyünket megóvjuk a pusztulástól, kicsiny életünk millió problémáit is képtelenek vagyunk megoldani, embertársainkról is képtelenek vagyunk gondoskodni, legalább csak annyira, hogy ne pusztuljanak tömegesen éhen.

Gondot okoz még egy apró konfliktus is, a szomszéddal.

Ennek tükrében a mesterséges intelligenciának semmi értelme nincs, csak annyi, hogy megmutassuk, milyen okosak vagyunk, mire vagyunk képesek, mint ember.