Elfajzott dolognak hitték, ma neurológusok vizsgálják: 7 tény a balkezességről

Írta: ,

Melyik kezedet tartod éppen az egéren? A jobb- vagy balkezesség nem sok mindent befolyásol egy ember személyiségében, de a közvélekedéssel ellentétben még a gondolkodásról sem árul el semmit az, hogy az embernek melyik keze a domináns. A balkezességet mégis sokáig kerülendő, beteges dolognak tartották, és gyerekek ezreinek kellett az iskolában azért szenvedniük, mert a számukra nem természetes jobb kezes írást erőltették rájuk. Mára szerencsére sokat javult a helyzet.

Minden hetedik ember érintett

1/6 Minden hetedik ember érintett

Egyes felmérések szerint a világon minden hetedik ember balkezes, de valószínű, hogy ez az arány jóval magasabb lenne, ha sokakat gyerekkorban nem szoktattak volna át a jobb kéz használatára.

A nyugati országokban, ahol ma már elfogadott, hogy mindenki a számára természetesen domináns kezét használja, folyamatosan nő a balkezesek aránya.

Arról egyelőre vitatkoznak, hogy a balkezesség örökölhető-e, de tény, hogy ha mindkét szülő balkezes, akkor az esetek csaknem 50%-ában a gyerek is az lesz.

Igaz, egyes kutatók szerint ebbe közrejátszhat a látott példa követése is.

Szerzett balkezesség

2/6 Szerzett balkezesség

Balkezesnek nem csak születni lehet, tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akiknek a jobb keze egy sérülés következtében legalább 6 hónapig gyengébb volt, vagy egyáltalán nem tudták használni, azok megtanultak a bal kezükkel dolgozni.

Ugyanúgy tehát, ahogy a balkezeseket át lehet szoktatni a jobb kéz használatára, szükséghelyzetben a jobb kezesek is meg tudják tanulni a bal kezük éppen olyan ügyes használatát.

Vannak kétkezesek?

3/6 Vannak kétkezesek?

Az emberek többsége alapvetően jobb- vagy balkezes, tehát az egyik keze domináns, ezzel ír, rajzol, tartja a gyufát vagy nyit ki dobozokat.

Olyanok is vannak azonban, akik bizonyos tevékenységekhez a bal, másokhoz a jobb kezüket használják, vagy hasonlóan ügyesnek érzik mindkettőt.

Ezt az állapotot nevezzük kétkezességnek. Ambidexternek nevezzük azt a személyt, akinek a jobb és a bal keze egyformán domináns.

Igaz, ez az állapot legfeljebb elméletben létezik – a gyakorlat azt mutatja, ha valaki használja is mindkét kezét, az egyik mindig egy kicsit dominánsabb a másiknál.

Befolyásolja a balkezesség az agyfélteke dominanciát?

4/6 Befolyásolja a balkezesség az agyfélteke dominanciát?

A népszerű hiedelemmel ellentétben a balkezesség nem feltétlenül jelent jobb agyfélteke dominanciát, csak azt, hogy a kéz mozgatásáért felelős területet az agy jobb féltekéjében kell keresni, míg jobbkezesség esetén a balban.

Az agyfélteke dominancia megállapítása azonban ennél jóval összetettebb, tudományos vizsgálatot igényel, és a kézdominencia önmagában az intelligenciát sem befolyásolja – pozitív és negatív irányba sem.

Több neurológiai kutatás is folyik azonban arról, mit befolyásolhat a balkezesség, illetve hogyan alakulhat ki.

A balkezesség előnyei

5/6 A balkezesség előnyei

Talán nehezebb a jobb kezeseknek tervezett ollót forgatni, vagy balról jobbra haladva írni, de azért néhány területen a balkezeseknek van előnyük.

A sportban például a balkezes vagy ballábas játékosok sokszor a csapat csodafegyverei, de például a sebességváltás közbeni manőverezés is jobban megy azoknak, akiknek a bal keze a domináns.

Híres balkezesek

6/6 Híres balkezesek

A történelem során természetesen sok híres ember vagy tudós volt balkezes, ám közülük sokan vannak, akiket erről vagy leszoktattak, vagy egyszerűen csak nem maradt fent forrásunk arról, melyik kezüket használták.

A közhiedelemmel ellentétben nincs bizonyíték arra, hogy Einstein balkezes lett volna, viszont valószínűleg balkezes volt Mark Twain, Petőfi Sándor, Pablo Picasso, Raffaello, Ronald Reagan és Puskás Ferenc is.

A ma élő hírességek közül pedig a bal kezével ír Nicole Kidman, Brad Pitt, Robert Redford, Julia Roberts és Tom Cruise is.