Téli hygge kihívás – Így valósítsd meg a skandinávok különleges életérzését

Marity Mira
Írta: ,

Nehéz megmagyarázni a dán „hygge” szó jelentését, mert ez a kifejezés az északi népeknél egy komplex életérzést takar. A hygge olyan örömteli és komfortos állapotot jelöl, ami a testre, lélekre és szellemre egyaránt vonatkozik. A skandinávoknál jóval kevesebb a napsütés, a fény és a meleg, ráadásul a hideg hónapok is zordabbak náluk. Talán ezt próbálják kompenzálni a folyamatos harmóniára irányuló igénnyel, a fizikai és mentális jóllétre való törekvéssel. A dánok mindezt nem erőltetve és direkt módon teszik, hanem észrevétlenül, apránként belecsempészik a hétköznapokba is, és adaptálják kicsi koruktól kezdve a mindennapi rutinba. A hygge egyik feltétele a bizonyos mértékű és tudatos lelassulás, valamint annak a képessége, hogy az ember ne csak jelen legyen az életében, hanem felismerje és élvezze a lehető legtöbb boldog pillanatot annak során.

Ezekkel hangolódj rá a pozitív kihívásra

A skandinávok szerint a hosszú, sötét télben elsődleges az, hogy fényt csinálj, hangulatot teremts, és élvezd a jó dolgokat az életben, jó emberek társaságában.

A hygge egyik definíciója „az intimitás létrehozásának művészete", akár csak egymagadban – önmagaddal, vagy közösségben a barátokkal, vagy akár a környezetedben és az otthonodban.

Utóbbihoz megfelelő kellék egy valóban kényelmes matraccal ellátott ágy, gyertyák és fényfüzérek, mécsesek és lampionok, megnyugtató pasztellszínek, természetes anyagok és tárgyak a lakásban, olvasósarok és spa jellegű fürdőszoba, szívbarát ételek és finom forró italok. Nincsenek konkrét szabályok a hyggében, de ha elkezded alkalmazni a saját életedben, napokon belül érezni fogod a pozitív változást. Apró lépések ezek, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy élvezhetőbbé, minőségivé és kellemesebbé teszik a rideg és kedélytelen téli hétköznapokat.

Harmónia a hygge jegyében, 10 lépésben

1. Szüntesd meg a telefonodtól való függőséget. Kapcsold ki a mobilodat már kora este, és ne hagyd, hogy befolyásolják a kedélyállapotodat a hívások és üzenetek, vagy az interneten található események, hírek.

2. Adj több zöldet és virágot az otthonodhoz. Ha nincs növényed, vásárolj pár cserepes virágot, és élvezd a szobakertészkedést. Örülj a növények fejlődésének és szépségének, amit te idéztél elő.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba