Telefonálási illemszabályok – Ezekre tényleg figyelj oda

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Telefonálási illemszabályok – Ezekre tényleg figyelj oda

A mobil egyfajta státuszszimbólummá vált az emberek szemében. Többszázezres telefon ide, vagy oda, a használati utasítás mellé az illemtant is érdemes lenne lapozgatni.

Ne csacsogj feleslegesen!

A telefonálást eredetileg arra találták ki, hogy a fontos üzenteket, amiket nem tudunk személyesen közölni, ily módon továbbíthassuk.

Ezt a funkcióját még ma sem veszítette el a kommunikáció ezen formája, ezért nagyon fontos, hogy ha van rá mód, akkor inkább a személyes találkozó során fejtsétek ki a mondandótok a másik számára.

Ha erre nincs lehetőség, természetesen az sem tragédia, de ebben az esetben nagyon ügyelj rá, hogy ne hangoskodva csevegj, jóformán rákényszerítve másokat arra, hogy minden szavadat hallják.

Aligha van idegesítőbb, mint amikor hosszú perceken keresztül azt kell hallgatnia az egész busznak, hogy a pasid mekkora bunkó.

Vajon nem zavarod?

Telefonálás esetén, amennyiben hosszú monológra készülsz, még akkor is illik megkérdezned, hogy nem zavarsz-e, ha a legjobb barátnődről van szó.

Ő is tevékenykedhet éppen olyasmin, amit nem szívesen szakít meg, csak mivel nem akar megbántani, felkapja a telefonját.

Hivatalos ügyintézés esetén pedig főleg alapvető, hogy a bemutatkozás után megkérdezd a hallgatót, nem hívod-e rosszkor, ugyanis annál nincs rosszabb, mint amikor pár perces beszéd után megszakítanak azzal, hogy majd visszahívnak.

Ez mindkét fél számára kellemetlen, pedig könnyen kiküszöbölhető az egész egy egyszerű kérdéssel.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?