Telefonálási illemszabályok – Erre tényleg figyelj oda

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Telefonálási illemszabályok – Erre tényleg figyelj oda

A mobil egyfajta státuszszimbólummá vált az emberek szemében. Többszázezres telefon ide, vagy oda, a használati utasítás mellé az illemtant is érdemes lenne lapozgatni.

Vajon nem zavarod?

Telefonálás esetén, amennyiben hosszú monológra készülsz, még akkor is illik megkérdezned, hogy nem zavarsz-e, ha a legjobb barátnődről van szó.

Ő is tevékenykedhet éppen olyasmin, amit nem szívesen szakít meg, csak mivel nem akar megbántani, felkapja a telefonját.

Hivatalos ügyintézés esetén pedig főleg alapvető, hogy a bemutatkozás után megkérdezd a hallgatót, nem hívod-e rosszkor, ugyanis annál nincs rosszabb, mint amikor pár perces beszéd után megszakítanak azzal, hogy majd visszahívnak.

Ez mindkét fél számára kellemetlen, pedig könnyen kiküszöbölhető az egész egy egyszerű kérdéssel.

Beszélj érthetően!

Élőbeszédben is rettentően zavaró, ha valaki motyog, elharapja a szavak végét, vagy nem hajlandó értelmesen kommunikálni, de még többet ront a helyzeten, ha mindez telefonálás közben történik.

Élőben ugyanis sokat segít a metakommunikáció, a másik testbeszéde, valamint az, hogy jóformán a szájáról is le tudod olvasni a mondandóját, de ezekre nincs lehetőséged akkor, ha mobiltelefonon keresztül kommunikáltok.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig érthetően és szépen beszélj, valamint feltétlenül lassíts a tempón, ha a másik visszakérdez, esetleg neked kell diktálnod valamit.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!