Hogyan fogod a telefont? Ezt árulja el az agyad működéséről

Zabolai Margit
Írta: ,
Hogyan fogod a telefont? Ezt árulja el az agyad működéséről

Látszólag egyértelmű, melyik kezünkkel kapjuk fel a telefont, de a detroiti Henry Ford Kórház tanulmánya kimutatta, hogy a folyamatot sokkal inkább az agyunk működése határozza meg, vagyis erős összefüggés van az agyi dominancia és a között, hogy melyik füledhez teszed oda a telefont.

A domináns agyfélteke

Bár az emberek szeretik magukat inkább jobb agyfélteke dominánsként leírni, valójában a világ lakosságának csak nagyon kis százaléka tartozik ebbe a csoportba – ők gyakran valamilyen művészi tevékenységet folytatnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a bal agyfélteke dominánsok ne lennének képesek a művészetek értékelésére, sőt akár műalkotások létrehozására.

Nekik is lehet jó a humoruk vagy gazdag a képzelőerejük, ahogy egy művész is képes idegen nyelvek elsajátítására vagy számolásra. Az igaz, hogy a bal agyfélteke dominánsok többsége balkezes, de nem mindannyian, és a balkezesség sem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinél a bal agyfélteke dominál.

Honnan tudhatod, melyik agyféltekéd domináns?

Az interneten nagyon sok teszt kering, aminek segítségével állítólag megállapítható, melyik agyfélteke a domináns. A valóságban ezt csak orvosi vizsgálatokkal lehet eldönteni.

A kísérletek során megkérik az alanyt, hogy mindkét kezét a magasba tartva kezdjen beszélni, miközben kis mennyiségű altatót juttatnak a bal agyféltek artériáiba.

Ha a beteg jobb keze lecsuklik, és abbahagyja a beszédet, ez az agyfélteke a domináns, ha folytatja, akkor a jobb.

Te mit gondolsz, neked melyik agyféltekéd a domináns?

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv