Tegyük tisztába végleg: világmárkák, amiknek mindenki rosszul ejti ki a nevét

Kovács Andrea
Írta: ,
Tegyük tisztába végleg: világmárkák, amiknek mindenki rosszul ejti ki a nevét

Amíg mindenki érti a másikat, addig nagy gond nincs, és lehet, hogy ma már az lenne a furcsa, ha elkezdenénk a „helyes” kiejtés szerint emlegetni az alábbi márkákat, hiszen ránk nézne mindenki furcsán. Így is érdekes lehet azonban, hogy hogyan hangzanak eredetileg bizonyos szavak, amelyeket akár minden nap használunk – és akár teljesen máshogy, mint ahogyan azt eredetileg elképzelték.

Ikea

Szóbeli vállveregetés következik, a svéd bútorárruház nevét ugyanis itthon jól – vagy legalábbis jobban – ejtik ki, mint általában a világban szokták.

Aki látta eredeti nyelven a Harcosok klubját, annak biztosan feltűnt, hogy az inszomniás Edward Norton nem az „ikeából”, hanem az „ájkeából” rendeli mániás kényszerrel a bútorait. A tengerentúl ugyanis ez a kiejtési forma terjedt el, valószínűleg fel sem merült az amerikai vásárlókban, hogy ne a saját megszokott kiejtési szabályaikat kövessék.

Az eredeti, svéd kiejtés azonban sokkal közelebb van ahhoz, ahogyan mi, magyarok mondjuk az Ikea nevét. Ha még ennél is pontosabb szeretnél lenni, akkor ezzel a hanganyaggal csiszolhatod a svéd kiejtésedet.

Nutella Kép forrása: youtube.com

A Nutella aztán tényleg egy olyan márka, amit sehol a világon nem mondanak helyesen. Vagy éppen mindenhol helyesen mondják… Hozzáállás kérdése.

Maga a Ferrero ugyanis nem tartja kimondottan fontosnak, hogy egységes legyen a kiejtés. Európában például inkább a „nutella” forma, míg az Egyesült Államokban egy kicsit másabb forma terjedt el, leírni leginkább talán „nútella”-ként tudnánk.

A felismerés már ment egy nagy kört az interneten, amikor a Buzzfeed kiszúrta, hogy a hivatalos weboldal FAQ részében a „New-tell-uh” szerepel, mint helyes kiejtési forma. Azonnal levelet is írtak a Ferreronak, aki viszont válaszukban megnyugtatta őket: így is, úgy is lehet ejteni a Nutella nevét, ők maguk is ahhoz igazodnak, ami az adott területen a vásárlók körében elterjedt. Na persze, mi sem gondoltuk, hogy az édesség mediterrán lelkű királyai majd éppen ezen fognak fennakadni.

Ha téged mégis érdekel a két különböző kiejtés, ennek a videónak a végén meghallgathatod.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!