Téged is vár Harry Potter varázslatos világa

Zabolai Margit
Írta: ,

Ez aztán a varázslat! A Harry Potter rajongók örülhetnek, hiszen a Google Steet View segítségével most már bárki végig járhatja az Abszol utat, ahol a könyvben és a filmben varázslók kínálják portékáikat a különböző kisboltokban. A forgatás helyszínéül szolgáló, egészében felépített kis utca ugyanis felkerült a térképre, így akár te is virtuális sétát tehetsz, és beleshetsz a kirakatokba.

Online kirándulás Kép forrása: harrypotter.wikia.com

A Warner Brothers eddig is szervezett túrákat, ahol a rajongók végig járhatták a forgatás helyszínét, és élőben is megcsodálhatták a könyvből és a filmből ismerős helyszíneket, most azonban ezt a kirándulást bárki megejtheti úgy, hogy még a kanapéból sem kell felkelni miatta.

Az Abszol út már a legelső Harry Potter könyvben, a Harry Potter és a bölcsek kövében is feltűnik, a különös bazársort Harry az óriási, de melegszívű Hagriddal és a könyv sok más szereplőjével is végigjárja. 

A könyv írója, J.K. Rowling úgy képzelte, hogy az utcát csak varázslók és boszorkányok látják, az emberek, vagyis muglik számára örökre rejtve marad – persze, aztán jött a Google.

A történet szerint az Abszol útra az egyik bejárat a Foltozott Üstön, egy varázsló kocsmán keresztül vezet, ez azonban szintén láthatatlan a muglik számára.

A varázslók és boszorkányok persze hopponálással is felkereshetik az Abszol utat – az online kirándulás ehhez hasonlít a legjobban, hiszen így is csak egyetlen pillanatba kerül az út.

Legendás helyszínek Kép forrása: harrypotter.wikia.com

A Street View segítségével bekukucskálhatsz a seprűboltba, a Weasley-k üzletébe, a patikába és a varázslóbankba is, elsétálhatsz a fagylaltozó és a ruhabolt előtt, melyek ismerősek lehetnek a Harry Potter történetekből. 

Az Abszol út egyébként nem ismeretlen az igazi rajongók előtt. A Harry Potter és a titkok kamrája DVD-n már volt egy olyan extra, ami végigvezette a kíváncsi muglikat a bazársoron, de ez az első alkalom, amikor magad irányíthatod a képeket, mintha valóban csak az utcán sétálnál.

Magát a díszletet egyébként a Warner Brothers szakemberei három hónapon át építették, és újabb 6 hónapot vett igénybe, hogy a több mint 20 ezer kelléket elhelyezzék az üzletekben és a kirakatokban.

2012 márciusa óta bárki befizethet egy kirándulásra az Abszol úton, a belépő felnőtteknek 29, gyerekeknek 21 és fél font, de ha beéred a virtuális élménnyel, otthonról ingyen is nézegetheted a kirakatokat. Igaz, a kiránduláson láthatod Dumbledore irodáját, a Griffendél klubtermét, Hagrid kunyhóját és a fiúk kollégiumát, valamint a Mágiaügyi Minisztériumot is.