Te mitől félsz? – 5 gyakori fóbia, és amit tudnod kell róluk

Kerekes Vivien
Írta: ,
Te mitől félsz? – 5 gyakori fóbia, és amit tudnod kell róluk

Még a szuperhősök is rettegnek valamitől, így nem csoda, hogy a való világban sem vagyunk immunisak a félelemre. És most nem a hátborzongató horrorfilmekről van szó, amiknek köszönhetően kisgyermekkorodban egész éjjel a plafont bámultad éberen. Sokkal inkább azokról az aprócska fóbiákról, amelyek noha nem keserítik meg teljesen a mindennapi életedet, de mégsem okoznak túlzottan vidám perceket. Most összegyűjtöttünk ötöt a leggyakoribb fóbiák közül, és eláruljuk azokat a különös információkat, amiket mindenképpen érdemes tudnod róluk.

Hátborzongató nyolclábúak Kép forrása: 500px.com

A pókok megközelítőleg 300 millió éve jelentek meg először a Földön, és azóta is folyamatos fejlődésben vannak.

Arról nem is beszélve, hogy körülbelül ennyi ideje tartják rettegésben az emberiség jelentős részét: felmérések szerint a férfiak 18%-át érinti az arachnofóbia, míg a nőknél ez 50%-os arányt mutatott.

Kutatások azt is megmutatták, hogy a pókiszonyban szenvedő betegek nem tudják pontosan meghatározni, mekkora rovarral van dolguk: minél jobban félnek a pókoktól, annál nagyobbnak látják őket.

És hogy mi válthatta ki ezt a félelmet? Egy teória szerint még az emberiség kezdetén a pókok komoly veszélyt jelentettek, aminek következtében egyfajta védelmi reakció alakult ki bennünk - és ez azóta is mindenkiben ott bujkál.

Szerencsére ez a fóbia gyógyítható: orvosok szerint csak tisztázni kell néhány téveszmét, és részt venni egy 6 hónapos kúrán, ahol közeli kapcsolatba kerülhetsz a pókokkal (igen, ebbe az érintés is bele tartozik).

Rettegés a csúszómászóktól Kép forrása: bloglovin.com

Magyarországon leginkább csak az állatkertben találkozhatsz kígyóval, mégis az emberek jelentős része retteg ettől az állattól: olyannyira, hogy világszerte a felnőttek 1/3-át érinti az úgynevezett ofidiofóbia.

A többség persze ettől függetlenül teljesen átlagos életet tud élni, hiszen a csúszómászók szerencsére nem túl gyakori látogatók, azonban akadnak olyanok is, akiken már egy kígyó képétől is komoly rettegés lesz úrrá.

Olyannyira, hogy a megnehezített légzés és reszketés mellé pánikrohamok is társulhatnak.

Kutatók szerint ennek az irracionális félelemnek több oka is lehet. Leggyakrabban a téves információk tehetnek arról, hogy a kígyóknak ennyire rossz hírnevük van, de (akárcsak a pókok esetében) az evolúció során is kialakulhatott bennünk egyfajta óvatosság velük szemben.

Sőt, még a génjeidben is benne lehet: ha a szüleid elképesztően rettegtek ettől az állattól, ez pedig rád is igaz, nagy valószínűséggel a gyermeked is örökölni fogja majd.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba