Te is megkaptad Az év embere címet?

Írta: ,

Sokkal többen kapták meg az év embere titulust, mint azt gondolnád. Sőt, te magad is voltál Az év embere, ha 1966-ban születtél, vagy 1966-ig nem töltötted be a 25. életévedet… Minden évben a Time magazin megválasztja Az év emberét, sőt A fél évszázad emberét és Az évszázad emberét is megválasztották már.

1936 – az első női díjazott Kép forrása: Wikipédia

1/8 1936 – az első női díjazott

Ő Wallis Simpson, Windsor hercegnéje, aki miatt VIII. Eduárd lemondott a trónról. Wallis hercegnőibb volt tulajdonságai, azaz kitartása, erős akarata, mély érzelmei által, mint sok más királyi családtag.

Aktív szolgálatot teljesített a Vöröskeresztnél a második világháború ideje alatt, ugyanakkor kémkedés gyanújába is keveredett.

Hitler úgy nyilatkozott róla, hogy: „Jó királyné vált volna belőle”. Amerikai elvált asszony lévén nem nézték jó szemmel az angol királyi családban.

Csak férje, a herceg halála – és sok-sok szerelmi házasságban eltöltött év – után ismerte el őt valamilyen szinten a királyi család hercegnéként. Sírfeliratán már ez áll: „Wallis Windsor hercegnéje”.

Élete a legkalandosabb élet, amit valaha nő megélt – nőként, a királyi család tagjaként, emberként. Madonna készített róla filmet, W.E. (Wallis, Eduard, és „we”, mint „mi” szójáték) címmel.

1938 – Hitler, 1939 – Sztálin, és A fél évszázad embere 1949-ben Kép forrása: Wikipédia

2/8 1938 – Hitler, 1939 – Sztálin, és A fél évszázad embere 1949-ben

A politika furcsa dolgokra képes, leginkább változékonysága az, ami az emberekben mély felháborodást kelt.

Egymást követő években volt Az év embere a Time magazin által Hitler és Sztálin is, ami, úgy gondolom igen nagy etikai elmeszökkenés a többi díjazottat tekintve.

A fél évszázad emberét 1949-ben választották meg, aki mellesleg másodjára kapta meg ezt a címet.

Ő volt Winston Churchill, illetve Sir Winston Churchill, aki irodalmi Nobel-díjat is kapott számos elvitathatatlan elismerés mellett.

1950 – Az amerikai harcos Kép forrása: fifties1950s.com

3/8 1950 – Az amerikai harcos

Ő volt az első nem valóságos személy. A koreai háború 1950. június végén tört ki a hidegháború részeként. Az USA Dél-Koreát, Kína és a Szovjetúnió Észak-Koreát támogatta.

A háború érdekessége, hogy jogilag a mai napig tart ez a háború, hiszen nem történt békeszerződés, csupán tűzszünetet kötöttek a felek 1953-ban.

A koreai háború volt a hidegháború első fegyveres konfliktusa, melyben 2,5 millió civil koreai lakos halt meg, a kínai halottak száma körülbelül 1 millió ember.  Az amerikai veszteség 54 ezer ember.

2013. januárjában Észak-Korea békét szeretett volna kötni Dél-Koreával, ám két hónappal később felmondta a tűzszüneti megállapodást, és megszakította a forródrót kapcsolatot is…

1952 – II. Erzsébet brit királynő Kép forrása: Wikipédia

4/8 1952 – II. Erzsébet brit királynő

Ő a legrégebbi, még élő év embere. Sokan keverik a királynő és királyné fogalmát.

A királynő saját jogán uralkodó, míg a királyné nem uralkodó, hanem „csak” annak felesége. Érdekesség, hogy II. Erzsébet 1952. február 6-a óta uralkodó, ám a hivatalos koronázása csak 1953. június 2-án történt meg.

II. Erzsébet egyébként három magyart ütött eddig lovaggá: Solti Györgyöt, Árok Ferencet és Schiff Andrást. Bármily furcsa, de a lovagi címet nem mindenki fogadta el.

Graham Greene író, a Nobel-dijas Francis Crick, a DNS felfedezője is nemet mondott. Mick Jagger 10-szer mondott nemet, míg végül elfogadta a lovagi címet.

John Lennon 1969-ben lemondott a címről a vietnami háború angliai támogatottsága miatt.

1956 – Magyar szabadságharcos, 2011 – A tüntető Kép forrása: timeinc.net

5/8 1956 – Magyar szabadságharcos, 2011 – A tüntető

Kevesen tudják, de 1956-ban év embere díjat kapott a „Magyar szabadságharcos”.

A szuezi válság rendezése érdekében beáldozták a magyar szabadságharcot és az abban résztvevőket, így a Time magazintól ez csak egy fájdalomdíj, mely sokak fájdalmát cseppet sem enyhíti.

2011-ban az arab tavasz, a Wall Street-et elfoglaló mozgalom résztvevői, a görög és moszkvai tüntetők tiszteletére lett Az év embere A tüntető.

Mivel a Time magazin elég befolyásos, úgy vélem, hogy a tüntető díja is inkább csak egy „nesze semmi, fogd meg jól”, de kétségtelen, hogy elvitathatatlan a tüntetőktől.

1982 – A személyi számítógép, 1988 – a Föld Kép forrása: timeinc.net

6/8 1982 – A személyi számítógép, 1988 – a Föld

A PC az első nem emberi díjazott. De mit is adott nekünk a számítógép?

A sok kényelem és a hatalmat jelentő információ mellett az emberi kapcsolatok felszakadozását is, ami mint az egyén, mint a társadalom számára igen veszélyes – főleg hosszabb távon.

Tudjuk be annak, hogy 1982-ben a PC lehetőségeit még csak sejtettük, nem tudtuk.

1988-ban a Föld kapta a díjat, melyet az azon élő emberiség nem kellő tisztelettel és önfegyelemmel, előrelátással kezel.

Pedig rajta él, tőle függ. A Föld „részei” vagyunk, általa lettünk, jelenleg nélküle nem élhetünk, hiába vannak nagyra törő vágyálmaink a más bolygókon való életről.

2005 – Az irgalmas szamaritánius Kép forrása: timeinc.net

7/8 2005 – Az irgalmas szamaritánius

A díjat 2005-ben hárman kapták. Bono, Bill Gates és Melinda Gates.

Bono az egyik leggazdagabb ember, pénze pedig befolyásossá tette őt. Céljai érdekében minden követ megmozgat, ha kell, az USA elnökéig meg sem áll.

Szervezete a DATA célja, hogy Afrika komplex problémájára és annak megoldásaira hívja fel a figyelmet. Bono nem csupán a francia becsületrend lovagja, hanem ír létére tiszteletbeli Sir, azaz tiszteletbeli lovag is.

A Bill and Melinda Gates alapítvány segélyeket biztosít a Föld elmaradt országainak, egészségügyi kutatásokat és védőoltásokat finanszíroz.

A házaspárnak egyébként három gyermeke van, és a Washington-tó partján élnek egy igen nagy házban.

Az évszázad embere Kép forrása: Wikipédia

8/8 Az évszázad embere

Természetesen Az évszázad embere Einstein, akit a 20. század legnagyobb tudósának tartanak – és úgy tűnik filozófiai gondolatai is voltak bőven.

Íme, néhány mondat a legnagyobbtól:

„Nem kell megértenünk a világot, elég, ha eligazodunk benne.”

„Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet.”

„Ne beszéljünk addig nagy felfedezésekről vagy haladásról, míg a világon egyetlen boldogtalan kisgyerek is létezik.”

„Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes.”