Te is megkaptad Az év embere címet?

Jankovics Anna
Írta: ,

Sokkal többen kapták meg az év embere titulust, mint azt gondolnád. Sőt, te magad is voltál Az év embere, ha 1966-ban születtél, vagy 1966-ig nem töltötted be a 25. életévedet… Minden évben a Time magazin megválasztja Az év emberét, sőt A fél évszázad emberét és Az évszázad emberét is megválasztották már.

1936 – az első női díjazott Kép forrása: Wikipédia

Ő Wallis Simpson, Windsor hercegnéje, aki miatt VIII. Eduárd lemondott a trónról. Wallis hercegnőibb volt tulajdonságai, azaz kitartása, erős akarata, mély érzelmei által, mint sok más királyi családtag.

Aktív szolgálatot teljesített a Vöröskeresztnél a második világháború ideje alatt, ugyanakkor kémkedés gyanújába is keveredett.

Hitler úgy nyilatkozott róla, hogy: „Jó királyné vált volna belőle”. Amerikai elvált asszony lévén nem nézték jó szemmel az angol királyi családban.

Csak férje, a herceg halála – és sok-sok szerelmi házasságban eltöltött év – után ismerte el őt valamilyen szinten a királyi család hercegnéként. Sírfeliratán már ez áll: „Wallis Windsor hercegnéje”.

Élete a legkalandosabb élet, amit valaha nő megélt – nőként, a királyi család tagjaként, emberként. Madonna készített róla filmet, W.E. (Wallis, Eduard, és „we”, mint „mi” szójáték) címmel.

1938 – Hitler, 1939 – Sztálin, és A fél évszázad embere 1949-ben Kép forrása: Wikipédia

A politika furcsa dolgokra képes, leginkább változékonysága az, ami az emberekben mély felháborodást kelt.

Egymást követő években volt Az év embere a Time magazin által Hitler és Sztálin is, ami, úgy gondolom igen nagy etikai elmeszökkenés a többi díjazottat tekintve.

A fél évszázad emberét 1949-ben választották meg, aki mellesleg másodjára kapta meg ezt a címet.

Ő volt Winston Churchill, illetve Sir Winston Churchill, aki irodalmi Nobel-díjat is kapott számos elvitathatatlan elismerés mellett.