Te is látod az arcokat ezeken a tárgyakon? Ez az egyszerű magyarázat van az optikai csalódásra

Írta: ,

Gondolkodtál már azon, hogy miért van az elektronikai kütyük aljzatának apró, ijedt arcocskája, vagy miért látják egyesek Szűz Máriát a pirítósukban? Az ok egyszerű, vagy legalábbis egyszerűen magyarázható egy neurológiai állapottal, amit pareidoliának hívnak. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az emberi agy úgy van huzalozva, hogy még rossz látási körülmények között is felismerje a többi emberi lényt, ezért bármit, amin megvannak a legalapvetőtt jegyek (szemek, száj, orr), azt az agyunk egyszerűen arcként dekódolja. És még ha tudja is, hogy nem az, mégsem tudjuk nem meglátni az ismerős vonásokat. Most, hogy a magyarázatot már tudod, nézegesd meg ezeket a nem mindennapi pofákat is - attól, hogy a magyarázatot ismered, még nem lesznek kevésbé szórakoztatóak.

Ez a felmosófej nincs lenyűgözve tőled Kép forrása: imgur.com

1/5 Ez a felmosófej nincs lenyűgözve tőled

Lássuk be, senki sem szereti, ha felmosórongynak nézik. Úgy tűnik, még a felmosó sem. Legalább áztattad volna egy kicsit azt a kávéfoltot, mielőtt nekiesel, vagy valami illatosabb felmosószert használtál volna!

Minden esetre, ha így néz rád a felmosófejed, inkább zárd be gondosan a szekrénybe éjszakára. Ki tudja, mikor pattan el nála a húr.

A hernyótalpas nagymama Kép forrása: imgur.com

2/5 A hernyótalpas nagymama

Persze, ez egy hernyótalpas kocsi. De ne mondd nekünk, hogy nem látod benne az ajkait rúzsozó, vastag, kerek szemüveges nagymamát!

Kicsit talán berozsdált már a nagyi, de attól még határozottan bájosnak tűnik, mi napjában többször is elhaladnánk mellette, hátha egyszer csak megkérdezi, hogy nem kérünk-e egy szelet kuglófot habos kakaóval.

Valaki figyel Kép forrása: imgur.com

3/5 Valaki figyel

A magánynak is megvan a maga helye és ideje, például a fürdőszobában a lehető legritkábban szeretnénk társaságot. Az meg, hogy valaki csak úgy titokban leskelődik kidülledt szemekkel, és hozzá még kéjesen vigyorog is, már tényleg hajmeresztő.

Még szerencse, hogy csak két wc-papír guriga meredezik ki egy kosárból. Azért mi lehet, hogy inkább a fal felé fordítanánk.

Te hogy néznél, ha minden reggel felpofoznának? Kép forrása: imgur.com

4/5 Te hogy néznél, ha minden reggel felpofoznának?

Te magad kéred meg esténként, hogy ébresszen fel, aztán reggel, mikor a dolgát végzi, csak püfölni kezded, rosszabb esetben még kiabálsz is rá. Csoda, hogy ez az ébresztőóra kezd gyanakvóvá válni, és lassan már senkiben sem bízik?

Lehet, hogy a vizespohár mögött már a batyuba kötött motyóját rejtegeti, és csak azt várja, hogy újra álomba szenderülj, már nyakába is veszi a világot. A következőt talán majd megtanulod jobban megbecsülni!

A zokni, aki a lelkedért jött Kép forrása: imgur.com

5/5 A zokni, aki a lelkedért jött

Mindig is tudtuk, hogy van valami titokzatos a fél pár zoknikban, például hogy mosás közben egy újabb dimenzióba kerülnek, és véletlenül sem bukkan fel a pár két fele még egyszer együtt, ugyanazon a helyen.

Ez a lyukas zokni azonban minden kétségünket eloszlatta afelől, hogy ha elég sokáig tiprod őket a sarkaddal, a zoknik eljönnek a lelkedért is. Bármilyen pokoli rettenetet el tudunk képzelni erről a textildarabról. Kinek kell szörny az ágy alá, ha ilyen zoknik hevernek ott?