Te is látod az arcokat ezeken a tárgyakon? Ez az egyszerű magyarázat van az optikai csalódásra

Zabolai Margit
Írta: ,

Gondolkodtál már azon, hogy miért van az elektronikai kütyük aljzatának apró, ijedt arcocskája, vagy miért látják egyesek Szűz Máriát a pirítósukban? Az ok egyszerű, vagy legalábbis egyszerűen magyarázható egy neurológiai állapottal, amit pareidoliának hívnak. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az emberi agy úgy van huzalozva, hogy még rossz látási körülmények között is felismerje a többi emberi lényt, ezért bármit, amin megvannak a legalapvetőtt jegyek (szemek, száj, orr), azt az agyunk egyszerűen arcként dekódolja. És még ha tudja is, hogy nem az, mégsem tudjuk nem meglátni az ismerős vonásokat. Most, hogy a magyarázatot már tudod, nézegesd meg ezeket a nem mindennapi pofákat is - attól, hogy a magyarázatot ismered, még nem lesznek kevésbé szórakoztatóak.

Ez a felmosófej nincs lenyűgözve tőled Kép forrása: imgur.com

Lássuk be, senki sem szereti, ha felmosórongynak nézik. Úgy tűnik, még a felmosó sem. Legalább áztattad volna egy kicsit azt a kávéfoltot, mielőtt nekiesel, vagy valami illatosabb felmosószert használtál volna!

Minden esetre, ha így néz rád a felmosófejed, inkább zárd be gondosan a szekrénybe éjszakára. Ki tudja, mikor pattan el nála a húr.

A hernyótalpas nagymama Kép forrása: imgur.com

Persze, ez egy hernyótalpas kocsi. De ne mondd nekünk, hogy nem látod benne az ajkait rúzsozó, vastag, kerek szemüveges nagymamát!

Kicsit talán berozsdált már a nagyi, de attól még határozottan bájosnak tűnik, mi napjában többször is elhaladnánk mellette, hátha egyszer csak megkérdezi, hogy nem kérünk-e egy szelet kuglófot habos kakaóval.