Te is balkezes vagy? Akkor ezeket a meglepő tényeket tudnod kell!

Írta: ,

Ha balkezes vagy, már gyerekként is megtanultad, hogy bizonyos dolgok kicsit nehezebbek számodra. A füzetben a spirál folyton rossz helyen van, a tinta szinte mindig elkenődik írás közben, és rengeteg olyan tárgy létezik, amit kifejezetten jobb kezeseknek találtak ki. Nem igazságos! De most eláruljuk, milyen szuper előnyei és különlegességei lehetnek annak, ha a bal kezed a domináns.

Tízből egy ember balkezes

Az emberek többsége jobbkezes, de azt gondoltad volna, hogy a Föld teljes lakosságának mindössze 12%-a balkezes? Egy kutató korábban azt nyilatkozta, hogy ezek az emberek sokkal függetlenebbek, hiszen meg kellett tanulniuk boldogulni egy olyan világban, ami leginkább a jobbkezeseknek lett berendezve. És ebben lehet is valami!

Bizonyított tény, hogy sokkal ügyesebben tudnak egyszerre több dologra fókuszálni, multifunkcionálisak, sőt, nagyon okosak is. Egy teszt során ráadásul az is kiderült, hogy a balkezesek között rengeteg olyan személy van, akinek az IQ-ja 140 feletti. Többek között Isaac Newton és Benjamin Franklin is ezt a tábort erősítette.

Tehetséges sportolók

A balkezes emberek tehetségesek a sportokban, különösen azokban, amelyek nem igényelnek csapatjátékot. Félreértés ne essék, nem azért, mert nem tudnak jól kijönni másokkal! Csak mivel másképp játszanak, jobban megállják a helyüket egyedül. Csakhogy mondjunk is egy példát, a golflegenda Phil Mickelson és a teniszbajnok Rafael Nadal is balkezes, és mindketten világhírűvé váltak teljesítményeiknek köszönhetően.

Szakértők szerint ebben akár az is közrejátszhatott, hogy az embereknek több lehetőségük van jobbkezes ellenfelekkel gyakorolni, így amikor egy olyan személlyel versenyeznek, akinél a bal kéz domináns, nehezebben ismerik ki a technikájukat.

Okozhat alvási problémákat

Néhány éve egy felmérés során azt vizsgálták, vajon az alvási szokásokra kihatással van-e, melyik kéz a dominánsabb. A nyugtalan láb szindróma lényege, hogy az emberek kényszert éreznek a végtagok mozgatására, ez pedig akár álmukban is jelentkezhet.

A felmérés során kiderült, hogy a megkérdezett balkezesek 94%-ánál jelentkezett ez a szindróma; alvás közben akaratlanul is rugdalóznak vagy a karjukat mozgatják. Természetesen ez nem igaz mindenkire, de az arányokat elnézve a kutatók úgy vélik, náluk nagyobb az esély ennek kialakulására.

Létezik fóbia is

Mindig megijedsz a horror filmektől, sőt, utána nehezen alszol el? Lehet, hogy a kezed tehet róla! Statisztikák szerint ugyanis a balkezes emberek sokkal könnyebben megriadnak, mint jobbkezes társaik, és gyakrabban szenvednek poszttraumás stressztől is. És ha már a félelemnél járunk, tudod, mi az a sinistrophobia? Ez a furcsa nevű betegség valójában azt jelenti, hogy "félelem a balkezességtől" - vagyis, egyes emberek konkrétan megijednek attól, ha egy balkezes személlyel kell kapcsolatba lépniük.

Ünnepeljük őket augusztusban!

A régebbi időkben szinte betegségnek tekintették, ha valaki bal kézzel írt, és meg is próbálták őket szigorúan rákényszeríteni arra, hogy a másik kezüket használják. Ez a módszer szerencsére a modern időkben már elavult, hiszen egyértelművé vált, hogy sem boszorkányság, sem rendellenesség nem áll a háttérben. Sőt, mára annyira nem számít problémának, hogy augusztus 13-át kinevezték a Balkezesek Világnapjának, és kizárólag őket ünneplik!

Kép forrása: Dmyrto_Z/depositphotos.com