Ennyi ideig tart a szülési szabadság a különféle országokban

Szirák Viki
Írta: ,
Ennyi ideig tart a szülési szabadság a különféle országokban

Kép forrása: unsplash

A gyermekvárás csodálatos időszak, azonban minden kismama egyetért abban, hogy a baba érkezéséhez rengeteg előkészület szükséges. Nem csak arra gondolunk, hogy minden holmit időben be kell szerezni, hanem arra is, hogy tudnod kell, mennyi ideig leszel otthon vele, és milyen jogok illetnek meg. Azt viszont sejtetted, hogy a szülési szabadság minden országban más? Lássuk, vajon a többiekhez képest szerencsések vagyunk-e!

Magyarországon jelenleg 24 hét szülési szabadságot vehetsz igénybe, amiből négy hét már a várandósság ideje alá esik. Ezek után természetesen több lehetőséged is van arra, hogy otthon maradj a gyermekeddel; például a 3. életévéig fizetés nélküli szabadságra vagy jogosult, miközben gyest is kapsz. Ennek igénybevételéről minden anyuka saját belátása szerint dönthet.

Horvátországban azért némileg más a helyzet. Itt ugyanis az anyukák 410 napot tölthetnek otthon a gyerekükkel, és az első fél évben a fizetésüket teljes egészben megkapják.

Nagy-Britanniában viszont kicsit kuszább a helyzet. Ott a gyermek születését követően az édesanya 2 hetet lehet otthon vele, majd ezek után eldönthetik a férjjel, hogy a hátralévő egy évben hogyan osztják mindezt fel. Akár az is lehet, hogy az édesapa marad otthon.

Ennyi ideig tart a szülési szabadság a különféle országokban

Svédországban megosztható, ki mennyi ideig van otthon a gyerekkel. A születést követően az anyuka 180 napot lehet otthon egyhuzamban a babával, majd ezek után az édesapának is jár 60 nap. Azonban itt nem lehet azt csinálni, hogy "átadják" egymásnak a lehetőséget, hiszen ha például az apuka nem használja ki a 60 napot, az szimplán "lejár".

Oroszországban 140 napot kapnak az anyukák a baba világrajötte után, majd a gyermek másfél éves koráig otthon maradhatnak. Ebben az esetben a fizetésük 40%-át kapják meg, viszont ez nem számít bele a munkával töltött idejükbe.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?