Sztárok és szemüvegeik: hírességek osztották meg személyes történeteiket a Látás Hónapja alkalmából

Zabolai Margit
Írta: ,
Sztárok és szemüvegeik: hírességek osztották meg személyes történeteiket a Látás Hónapja alkalmából

Vannak dolgok, amiket hajlamosak vagyunk természetesnek venni, és csak akkor jövünk rá, milyen értékes, mikor elveszítjük őket. Ilyen dolog az éles látás, szemeink épsége is, pedig a szűréssel, megelőzéssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy a szemeink ne, vagy sokkal kisebb mértékben károsodjanak az életkor előrehaladtával vagy a környezeti hatások következtében. A Látás Hónapjában erre próbálja felhívni a figyelmet az Optic World is, ebben pedig sztár nagyköveteik, Kamarás Iván, Mádai Vivien, Pokorny Lia és Freddie segítenek nekik, őszintén beszélve saját szemüvegükhöz fűződő, személyes viszonyukról. (X)

Kamarás Ivánnak nincs szüksége szemüvegre, amit talán annak is köszönhet, hogy nagyon ügyel szemei védelmére, önmagát „napszemüveg-mániásnak” tartja, de persze nem csak divatból, elővigyázatosságból hordja a fényvédőket.

„Ha jól tudom, a napszemüveg 1920 után jött divatba, színészek használták először, a reflektorfény tompítására. Én napszemüveg-függő vagyok. Vállalom. Leszokni nem szeretnék és nem is fogok. Milyen nekem a jó napszemüveg? Ami öltöztet, véd, és sokkal több, mint egy kiegészítő. Társ a mindennapokban, állandó kísérőm” – vallja magáról.

A színész hozzátette azt is, hogy nem csak nyáron visel napszemüveget, hiszen a fényvédelem minden évszakban fontos. Ősszel és télen kevésbé intenzív fedésű darabokat választ, de ilyenkor sem hagyja, hogy, hogy a sugarak károsítsák szemei épségét:

„Mivel kék szemű vagyok, érzékeny a fényre, kifejezetten jól esik napszemüveget hordani, talán innen ered a megszállottságom. Fontos, hogy jó minőségű lencsét viseljünk, a szem mégiscsak a lélek tükre.”

A napszemüveg állandó használata mellett táplálékkiegészítővel is tesz azért, hogy az életkor előrehaladtával járó látásromlást megelőzze, az Optic World szakembereinek tanácsára lutelint szed. A lutein elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában (a szem fényérzékeny részében) lévő szabadgyököket, amivel csökkentheti, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát.

Sztárok és szemüvegeik: hírességek osztották meg személyes történeteiket a Látás Hónapja alkalmából

Mádai Vivien egészen pici kora óta szemüveges, de ezt egyáltalán nem bánja. Szívesen visel szemüveget, a különféle keretekre stílusos kiegészítőként tekint, és szívesen kísérletezik is egy-egy izgalmasabb darabbal.

„Nyilván én is nőből vagyok, vitathatatlan, hogy nézem a külsejét a szemüvegnek és szeretek extravagánsabb darabokat is bevállalni. Például a legextrább szemüvegem egy merőben más típusú volt, mint az addig megszokottak. Egy csillogó szemüvegkeretet választottam. Szeretem hogyha egy szemüvegkeret feltűnő és egy picit kitűnik a többi közül” – mondja.

Azt persze Vivien is tudja, hogy bár szemüveget hordani lehet kifejezetten előnyös és stílusos dolog, a lencsék elsődleges és legfontosabb funkciója mégis csak a szemek védelme, amire a modern korban nagyobb szükség van, mint valaha volt. Manapság napjaink nagy részében egy képernyőre meredünk, legyen az a számítógép monitorja vagy az okostelefon kijelzője. Bár vitathatatlan, hogy ezek a kütyük megkönnyítik az életünket – éppen ezért ma már a használatuk is elkerülhetetlen – több kutatás is igazolta, hogy a kék fény káros hatással van a szemek épségére. A kék fény bizonyos tartományai hatással vannak a boldogsághormon, az ébrenlét és az alvás szabályozására, a hormonműködésre, az anyagcserére, a test öngyógyító és növekedést szabályozó képességére.

A mesterséges fényforrások tartalmazzák ezt a szemre, idegrendszerre ható láthatatlan kék frekvenciát, amelyekkel „megnyújtjuk” a napokat, és ezzel fel is borítjuk a szervezetünk normál önszabályozását. A kék fény ugyan bizonyos mértékben természetes és egészséges, ha túl sok ér belőle, gyorsítja az öregedést, álmatlanságot, fáradtságot, rossz közérzetet okoz. A kék fény-szűrős lencsék segítenek kiszűrni ezeket a negatív hatásokat, így Mádai Vivien is arra buzdít, hogy munkához vagy lámpafény melletti olvasáshoz viselj ilyen szemüveget akkor is, ha egyébként nincs baj a látásoddal, de szeretnéd, hogy ez így is maradjon.

Sztárok és szemüvegeik: hírességek osztották meg személyes történeteiket a Látás Hónapja alkalmából

Az Optic World kampányában részt vesz Pokorny Lia is, aki számára a szemüveg több, mint az éles látás eszköze, inkább egy gyönyörű kiegészítő, egy ékszer, ami segíthet kifejezni a személyiségedet, valamint Fehérvári “Freddie” Gábor is, aki személyes küldetésének tartja, hogy a kontaktlencsék higiénikus használatának fontosságára felhívja a figyelmet, és emlékeztessen rá, hogy még ha lencsét hordasz is, akkor is kell, hogy legyen legalább egy szemüveged, hiszen sosem tudhatod, mikor alakul úgy, hogy valami miatt nem tudod használni a kontaktlencséket, az éles látásról pedig ilyenkor sem szabad lemondanod!

Freddie 8 évesen kapta meg az első szemüvegét, nem sokkal az után, hogy az iskolában az első padba ültették, mert hátulról nem látta a táblát – csakhogy a helyzetet ez nem oldotta meg. Freddie az első padból sem látott semmit…

A látásgondjait ugyan ez megoldotta, de hamar kiderült, hogy egy kamaszfiú életmódját nem biztos, hogy jól viseli a drága szemüvegkeret, így Freddie végül a kontaktlencsék mellett döntött, és bár eleinte rettegett a gondolattól, hogy a szemébe kell nyúlnia, egy kedves és türelmes optikus segítségével az aggodalmai már a betanítás alatt eloszlottak. Ma már az esetek 90%-ában kontaktlencsét visel, de természetesen mindig vele van a szemüvege is, ami kényelmet és biztonságot jelent számára.

„Az én esetemben azért nagyon-nagyon fontos ez, mert sokszor későn ér véget egy koncert, kiszárad, elfárad a szemem, ez nyilvánvalóan diszkomfort érzést vált ki, ilyenkor nagyon szeretem azt, hogy ki tudom venni a lencsémet és már szemüvegben utazok haza.”

Az Optic World nagyköveteiként a sztárok nem csak személyes történeteiket osztják meg, de jó példával is elöl járnak, mindannyian részt vesznek látásvizsgálaton. A Látás Hónapja és az ahhoz kapcsolódó kedvezmények egészen november 30.-ig elérhetőek! Az üzenet, amit a Látás Hónapjában a sztárok szeretnénk átadni, mindannyiuk esetében ugyanaz:

Vigyázz a szemedre, menj el szűrésre!

További információk elérhetők az Optic World weboldalán és az Optic World Facebook oldalán!

 

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv