Szoptatás és atomfegyverek: 6 augusztusi világnap, amiről tudnod kell

Írta: ,

Szinte minden napra esik valamilyen világnap, így nem kis feladat kiválogatni azokat, amelyek valamilyen szempont szerint talán a legfontosabbak. Augusztusi válogatásunkban a szoptatás és az atomfegyver-moratórium mellett a balkezesekről és a gazdira váró állatokról is szó lesz.

A szoptatás világnapja

Augusztus 1. és 7. között a 170 országban tartanak ünnepnapot, vagy akár egy egész „ünnephetet” a szoptatás tiszteletére.

Az 1-jei világnap azonban mindenhol közös nevezőt jelent, amelynek célja, hogy közegészségügyi kampányok segítségével felhívja a figyelmet a kisbabák természetes táplálásának fontosságára
 
Számos olyan kutatás eredménye szokott napvilágot látni ilyenkor, amely évről évre bizonyítja, hogy az újszülöttek számára ez a legegészségesebb tápanyagforrás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az öt éven aluliak halandósága akár ötödével is csökkenhetne, ha mindannyiukat így táplálnák csecsemőkorukban.
A nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja

1945. augusztus 6-án dobták le az amerikaiak Hirosimára az első atombombát.

A történészek szerint az akkor 350 ezer fős lakosú város csaknem fele azonnal, vagy néhány hónapon belül meghalt. 

A sugárfertőzés sajnos mind a mai napig érezteti káros egészségügyi hatásait. A további tragédiák megelőzésére szolgáló Atomsorompó Szerződés 1970. március 5-én lépett hatályba, 2010-ben pedig az öt nukleáris nagyhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína nyilatkozatban erősítette meg, hogy továbbra is a békére törekszik.