Szinte egész télen havazik a különleges magyar falucskában

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Hiába lakunk az ország egyik leghidegebb területén, az elmúlt években itt is csak egy-egy napra maradt meg tartósabban a hótakaró. Nem állítom, hogy különösebben szeretem a telet, vagy éppen a havazást, de azért egészen más hangulatban telnek a téli hónapok, ha nem csak a mínuszokkal kell megküzdenünk, hanem a havas táj látványát is élvezhetjük. Nos, ismét bebizonyosodott, hogy megéri a Bakony közepén letelepedni: a szomszédos falucskában szinte az egész szezonban hullik a hó, így nem kell messze utaznunk, ha szánkózni szeretnénk, vagy csak gyönyörködnénk a tájban – viszont a hó eltakarításának terhével nem kell megküzdenünk.

Mintha egy másik világba csöppennénk, mikor elhagyjuk a Zirc táblát: a kanyar után, pár száz méteren belül már nagyobb foltokban borítja hó a tájat.

Olaszfalu a Bakony fővárosától 4-5 kilométerre fekszik, Veszprémtől pedig nem egészen 22 kilométert kell megtenni, hogy megérkezzünk a szinte hihetetlen látványt nyújtó helységbe. 

De mi okozza a különleges csodát?

A helyiek elmondása szerint mindig is jellemző volt, hogy Olaszfaluban akkor is esett a hó, amikor néhány kilométerrel odébb nem, illetve a faluban több csapadék hullott, mint a környező településeken. Ennyire látványos különbség azonban sosem volt ennyire általános, és ezért – ha nem is közvetlenül –, de az Eplényi sípálya tehető felelőssé.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szabó Ádám (@___szaboadam___) által megosztott bejegyzés,

Olaszfalutól mindössze 4 kilométerre fekszik a sípálya: a hóágyúkból származó kondenzációs magvak a speciális mikroklímának köszönhetően többnyire a falu felé indulnak. A Bakony hegyei felemelkedésre kényszerítik az ide érkező szeleket, amik így bőségesebb csapadékkal látják el a település. Amennyiben kedvezőek az időjárási körülmények, tehát kellően hideg van és a széljárás is a szokásos, Olaszfalu felett esni kezd a hó, hiszen a páradús levegőből hópelyhek formájában kicsapódik a vízgőz. 

 

Paul Fiedler/unsplash.com

Váratlan forgatag a faluban

A helyi lakosok vegyes érzelmekkel fogadják a különös jelenséget, hiszen rengeteg turistát vonz az egyedi időjárás – különösen a kisgyermekes családok látogatják örömmel a környéket, de sok pár is érkezik romantikázni. Sokan éppen a sípályáról térnek át egy kis extra téli, vidéki hangulatért, mások célzottan érkeznek a faluba. A településen nagy népszerűségnek örvend a Zöldág Lovasudvar, ami időről időre megnyitja kapuit a szánkózni vágyók és a téli programok iránt érdeklődők előtt. A 20 hektáros tanyán szervezett keretek között nyílik lehetőség állatsimogatásra, lovaglásra, de még a lovas hószán is sűrűn megfordul a területen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Easther C. (@easther831) által megosztott bejegyzés,

A falu élete alaposan felfordult, köszönhetően az ide érkező turistáknak, akik valósággal elözönlötték a területet – hétvégente sokszor több vendég érkezik, mint ahány lakosa a falunak van. Ez a megnövekedett forgalom a környék turistaforgalmának jót tesz, ugyanakkor bosszúságot is okoz a lakosoknak, az állandó hólapátolás, jégkaparás társaságában. Az mindenesetre biztos, hogy Olaszfalu felkerült a térképre, és könnyen lehet, hogy az elkövetkezendő években továbbra is az egyetlen település lesz az országban, ahol mesebeli havas táj fogadja majd az erre tévedőket.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba