Színlátás teszt - Figyeld meg a képet, és számold meg, hány színt látsz

Szirák Viki
Írta: ,
Színlátás teszt - Figyeld meg a képet, és számold meg, hány színt látsz

Kép forrása: brightside.me

Az emberek rengeteg színt képesek megkülönböztetni egymástól, ám még így is eltérő, hogy ki pontosan mennyit lát. Az alábbi egyszerű teszt, amit Diana Derval professzor készített, segíthet eldönteni, vajon a te színlátásod mennyire jó. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy megnézed az alábbi ábrát, és megszámolod, hány különféle színt tudsz megkülönböztetni a képen!

Ha kevesebb, mint 20 színt észlelsz

Neked dikromatikus színlátásod van. Ez azt jelenti, hogy a három főszín (kék, zöld és piros) közül az egyik érzékelésére nem vagy képes, ami nem egyenlő a színvaksággal, hiszen utóbbi esetén csak a szürke árnyalatait tudja észlelni az adott személy, feketétől a fehérig. Aggodalomra természetesen nincs semmi okod, hiszen így is rengeteg színt érzékelsz, és ennek nincs egészségügyi mellékhatása sem.

A szakértő, Diana Derval szerint egyébként a kutyák látnak hasonló skálában. Valószínűleg ebből kifolyólag te is szívesebben hordasz feketét, szürkét, egyéb kevésbé élénk színt, mert ezekben sokkal komfortosabban tudod érezni magad, és pontosabban látod, mi az, ami jól áll neked.

Egyébként az emberiség 25%-a ugyancsak dikromatikus színlátással rendelkezik, így nem vagy egyedül ezzel.

Ha 20-33 különböző színt láttál

Ha 20, vagy nagyon maximum 33 eltérő színárnyalatot láttál a fenti képen, abból arra lehet következtetni, hogy a nagy átlagba tartozol. Trikromatikus látásod van (jelenleg ezt az elvet fogadják el legtöbben erre az esetre), azaz háromféle csap található meg a szemedben, ami a hosszú, közepes és rövid hullámhosszúságú tartományba eső fényekre érzékeny. Ez azt jelenti, hogy képes vagy érzékelni a lilát, a sötét kéket, zöldet és pirosat is, ami nagyon szuper arány, hiszen az emberiség 50 százaléka szintén hasonló színlátással rendelkezik.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?