Szerzői jog: mikor sérted meg, és mit kaphatsz érte?

Jankovics Anna
Írta: ,

A történet onnan indult – állítólag – hogy egy zeneszerző egy étteremben, vacsorája elfogyasztása közben saját zeneművét hallotta más előadásában. Számláját nem fizette ki, arra hivatkozva, hogy ő sem kapott azért pénzt, hogy zeneművét az étteremben más játszotta, az étteremnek hozva ezáltal közvetve a hasznot. Jogosnak mondható a helyzet, ám mára igencsak kinőtte magát ez a probléma, mindenkinek borsot törve az orra alá.

Anyagias világ

Az igazi művész a halhatatlanságnak alkot. Amikor festékével, idejével, tehetségével gazdálkodik, nem mérlegeli, hogy mennyit használ belőle.

Alkot a jobbításért, azért, hogy örömet okozzon vele saját magának és világnak, embertársainak is. Az igazi művész nem pénzben méri az erőfeszítéseket, bármennyit bármiből beáldoz a „tökéletes” mű érdekében.

Ám a művésznek is meg kell élnie valamiből… így jogos a szerzői jog védelme. Egy bizonyos határig.

Pénz és hírnév

A mai fiatalok nem emlékezhetnek arra az ominózus esetre, amikor az Omega számát – a Fekete pillangót, aztán a Gyöngyhajú lánytegyszer csak a Scorpions előadásában hallottuk viszont.

A magyarok paranoiája miatt sokan azt hitték, hogy a Scorpions „lenyúlta” kompletten az egész zenét, szövegestől, mindenestől.

Nem tudom, hogy mi zajlott a háttérben, azt viszont tudom, hogy sok Scorpions rajongóval együtt „feszítettünk, mint pók a lucernásban”, hogy egy remek magyar számot egy világhírű és kedvenc együttes játszik.

Ugyanis ez a magyar zenének olyan cégér, amitől jobb nem kell.