Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Zabolai Margit
Írta: ,
Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Kép forrása: prudek/depositphotos.com

Igazi álomnyaralások színhelyei, páratlan szépségű tájak, ahová mindenki vágyik, és aki egyszer eljutott, vissza szeretne menni. De sajnos itt is igaz, hogy ahová az ember eljut, ott a nyomát is hátrahagyja: ha nem vigyázunk, a gyermekeink már biztosan nem kereshetik fel ezeket a helyeket, vagy ha igen, nem sok örömüket lelik benne.

A világ legmagasabb pontját meghódítani kétségtelenül életre szóló kaland, de az utóbbi években annyira vonzóvá vált sok turista és a környezet iránt semmi tiszteletet nem mutató hegymászók előt is, hogy sok profi ma már úgy véli: jobb lenne lezárni a hegyet.

A National Geographic egy újságírója már 1963-ban azt írta, hogy a Mount Everest egyes részei a világ legnagyobb szeméttelepeivé váltak. Az üres oxigén palackok, az emberi ürülék, az élelmiszer-csomagolás, a törött mászóeszközök és a szakadt sátrak pedig azóta tovább rontották a helyzetet.

2016-ban az ENSZ arról számolt be, hogy több mint 140 000 kg szemét van a Mount Everest régióban az évtizedek óta virágzó turizmus hozadékaként.

Az Asian Trekking által vezetett expedíciók évente szerveznek tisztító utakat a hegyre, és 2008 óta mintegy 15 tonna szemetet, 600 kg emberi hulladékot és hat holttestet hoztak le.

Ladakh, India

Nem a legismertebb hely a világon, de aki már járt itt, az soha nem felejti el.

Ladakh egy magaslati sivatag, amely az indiai Jammu és Kasmír államban található.

A saját országának gyakran figyelmen kívül hagyott sarka egy 2009-ben bemutatott filmben tűnt fel, és a helyet egyik napról a másikra elárasztották a turisták.

Ez azonban egy komoly problémát, mégpedig az eldobált szemét problémáját hozta magával. Környezetvédők szerint a legnagyobb helyi városban, Leh-ben 30 ezer műanyag palackot dobnak el. Minden. Egyes. Nap.

Az óriási mennyiségű hulladék pedig egyre inkább veszélyezteti az egykoron káprázatosan szép, és szinte érintetlen természetet.