Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Zabolai Margit
Írta: ,
Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Kép forrása: prudek/depositphotos.com

Igazi álomnyaralások színhelyei, páratlan szépségű tájak, ahová mindenki vágyik, és aki egyszer eljutott, vissza szeretne menni. De sajnos itt is igaz, hogy ahová az ember eljut, ott a nyomát is hátrahagyja: ha nem vigyázunk, a gyermekeink már biztosan nem kereshetik fel ezeket a helyeket, vagy ha igen, nem sok örömüket lelik benne.

A világ legmagasabb pontját meghódítani kétségtelenül életre szóló kaland, de az utóbbi években annyira vonzóvá vált sok turista és a környezet iránt semmi tiszteletet nem mutató hegymászók előt is, hogy sok profi ma már úgy véli: jobb lenne lezárni a hegyet.

A National Geographic egy újságírója már 1963-ban azt írta, hogy a Mount Everest egyes részei a világ legnagyobb szeméttelepeivé váltak. Az üres oxigén palackok, az emberi ürülék, az élelmiszer-csomagolás, a törött mászóeszközök és a szakadt sátrak pedig azóta tovább rontották a helyzetet.

2016-ban az ENSZ arról számolt be, hogy több mint 140 000 kg szemét van a Mount Everest régióban az évtizedek óta virágzó turizmus hozadékaként.

Az Asian Trekking által vezetett expedíciók évente szerveznek tisztító utakat a hegyre, és 2008 óta mintegy 15 tonna szemetet, 600 kg emberi hulladékot és hat holttestet hoztak le.

Ladakh, India

Nem a legismertebb hely a világon, de aki már járt itt, az soha nem felejti el.

Ladakh egy magaslati sivatag, amely az indiai Jammu és Kasmír államban található.

A saját országának gyakran figyelmen kívül hagyott sarka egy 2009-ben bemutatott filmben tűnt fel, és a helyet egyik napról a másikra elárasztották a turisták.

Ez azonban egy komoly problémát, mégpedig az eldobált szemét problémáját hozta magával. Környezetvédők szerint a legnagyobb helyi városban, Leh-ben 30 ezer műanyag palackot dobnak el. Minden. Egyes. Nap.

Az óriási mennyiségű hulladék pedig egyre inkább veszélyezteti az egykoron káprázatosan szép, és szinte érintetlen természetet.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv