5 fő szakasza van a személyiségünk fejlődésének - Te most épp melyikben jársz?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
5 fő szakasza van a személyiségünk fejlődésének - Te most épp melyikben jársz?

Kép forrása: unsplash

A személyiségünket számos dolog formálja: a különféle élethelyzetek, felismerések, változások mind-mind hozzátesznek valamit ahhoz, akik valójában vagyunk. Azonban természetes módon, pusztán az idő előre haladtával, azzal, hogy benő a fejünk lágya, ugyancsak rengeteget fejlődik a személyiségünk.

A kérdés már csak az, te melyik fő szakaszban tartasz éppen!

A kisgyermek szakasz Kép forrása: unsplash

A kisgyermeki szakasz egyfajta ráhangolódás erre az életre – ezért is van az, hogy szétválasztható három tanulási fázisra: az érzelmi, a mozgási és a kapcsolati fejlődés jellemzi ezt a szakaszt.

A megszülető csecsemő először tapasztalja meg a fájdalmas dolgokat, mint amilyen a szomorúság, vagy akár a hidegérzet, de az örömmel és az igazi kötődéssel is születése után szembesül.

A mozgásfejlődés során kezdi felfedezni a valódi világot, a kapcsolati fázisban pedig a szociális viszonyok pozitív és negatív oldalaival ismerkedik.

Elsősorban a megtapasztalásokat és a visszajelzéseket hangoljuk össze ebben a korai korszakban, és remélhetőleg szilárd alapokat kapunk a személyiségfejlődésünk további részeihez.

A külsőségekre koncentráló szakasz Kép forrása: unsplash

Ebben a szakaszban alapvetően arra koncentrálunk, mi jellemzi a megjelenésünket: fontosak sőt, kiemelten fontosak azok a visszajelzések, amiket ilyenkor kapunk.

A legtöbben általában kamaszkorukban élik meg ezt az időszakot, bár nem ritka, hogy már a kiskamaszkort is alapjaiban meghatározza a külsőségekre koncentráló szakasz.

Pozitív része, hogy a vége felé haladva elkezdjük felismerni erősségeinket és gyengeségeinket, de elsősorban utóbbiak fejlesztésére koncentrálunk.

Még inkább afelé húz a mérleg, hogy elfogadjanak minket, nem pedig az, hogy erősségeinknek köszönhetően kiemelkedjünk a tömegből.

 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!