16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint – Te melyikhez tartozol?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A pszichológiában megannyi elemzési lehetőség létezik, amikkel nem csak a szakemberek kerülhetnek közelebb pácienseikhez: te is jobban megismerheted magadat a segítségükkel. Kiváló példa erre Myers és Briggs tanulmánya – ők 16 személyiségtípusra osztották az embereket.

Először is vegyük sorra a főcsoportokat! Ezeket négy kategóriába osztotta Myers és Briggs: a felfedezőkre, az őrökre, a diplomatákra és az analitikusokra. Annak érdekében, hogy rátalálj a saját személyiségtípusodra, először olvasd el a főcsoportok jellemzőit, majd válaszd ki azt, amelyik a leginkább illik hozzád!

Első főcsoport – Ilyen vagy, ha felfedező vagy

A felfedezők közé tartozol, ha spontán vagy és igazán laza. Gond nélkül létesítesz bárkivel kapcsolatot, felveszed mások ritmusát, te vagy az, aki megtöri a kínos csendet, és végtelenül könnyen improvizálsz. Gyakorlatias vagy sőt, kifejezetten szereted, ha ezt az énedet kell előtérbe helyezned. Nagyon sokoldalú a tehetséged, kezdve azzal, hogy kreatív énednek köszönhetően szinte minden élethelyzetben és munkakörben feltalálod magadat. Egyetlen komolyabb hibád, hogy hajlamos vagy a végletek emberévé válni, és ilyenkor elveszted a fejedet, egyáltalán nem tiszteleted sem a határokat, sem a szabályokat. Mondhatjuk, előtérbe kerül a felelőtlen éned, és olyan dolgokba vágsz bele, amik nagyon kockázatosak.

Második főcsoport – ilyen vagy, ha őr vagy

Ha az őrök közé tartozol, akkor valóban egy hivatalos személy határozottságával vigyázod a rendet magad körül. Ezt értheted képletesen és szó szerint is: megteremted és kifejezetten élvezed, ha nincs zűrzavar az otthonodban, a magánéletedben, munkádban pedig egyenesen megköveteled a stabilitást. Biztonságot adsz, és ezt igényled is, te valóban szereted, ha mindennek megvan a helye, a miértje. Örömmel követed a hagyományokat, kitartóan és aprólékosan dolgozol. Egyáltalán nem rettensz meg, ha komoly erőfeszítéseket kell tenned, egyenes úton haladsz a célod felé. Hiányosságod, hogy éppen kitartásod miatt hajlamos vagy túlságosan határozottá, makaccsá, ezzel együtt pedig rugalmatlanná válni. Nagyon nehezen veszed, ha mások kritizálják a munkádat, hiszen annyira keményen odateszed magadat, mindig beleadod a szívedet, lelkedet a feladatok megoldásába.

Harmadik főcsoport – ilyen vagy, ha diplomata vagy

Ha a diplomaták közé tartozol, akkor számodra elsődleges szempont az empátia, az emberekkel való helyes bánásmód. Nagyon jól felismered mások igényeit, megpróbálsz mindenkivel úgy bánni, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak. Gyakran rossz helynek ítéled meg a világot, és fogalmad sincs, miként viselkedhetnek egymással az emberek úgy, ahogy azt sajnos gyakran megteszik. Kiválóan együtt tudsz működni másokkal, ami nem azt jelenti, hogy egyedül nem állod meg a helyedet. A társaságnak gyakran a központjában állsz, ami annak köszönhető, hogy kedves, figyelmes és melegszívű ember vagy. Érzelmes személyiségedből ered hiányosságod, ugyanis nagyon nehezedre esik a döntés akkor, amikor racionálisan, a száraz tényekre kell támaszkodnod. Örök életben befolyásolni fognak az érzelmeid, ami sok helyzetben hatalmas előny, máskor azonban problémás helyzeteket szül.

Negyedik főcsoport – ilyen vagy, ha analitikus vagy

Az analitikusok gyakorlatilag a diplomaták tökéletes ellentétei. Ugyan szó sincs arról, hogy érzelemmentesek lennének, kiválóan döntenek akkor, ha fontos a racionalitás. Remekül félre tudják tenni a személyes véleményüket és az emócióikat azokban az esetekben, amikor előtérbe kell helyezniük a logikai, ésszerű tapasztalataikat. Ha te is az analitikusok közé tartozol, egyfajta független gondolkozó vagy, aki amellett, hogy nyitott, érdeklődő személyiség, egyúttal független, és nagyon talpraesett. Pontosan tudod, mit akarsz elérni, és hogyan jutsz el a célig – e tulajdonságaid hatalmas segítséget jelentenek számodra az életben és a munkádban. Hiányosságod azonban ugyancsak innen származik: mindig mindent analizálni próbálsz, azt is, amit nem lehet. Nem mondhatjuk, hogy zökkenőmentes lenne a magánéleted, akár a családodról, akár a szerelmedről van szó.

Amennyiben sikerült kiválasztanod, melyik főcsoportba tartozol, ismét négy altípus közül kell választanod. A döntésedet nem csak az általános leírások, hanem tesztkérdések is segítik. Amennyiben igazak rád a felsorolt állítások, minden bizonnyal te is az említett alcsoportba tartozol. Ha kétségeid vannak, esetleg úgy érzed, nem igazán testhezálló a leírás, görgess tovább – később, ha mégis meggondoltad magadat, még mindig visszatérhetsz ahhoz az alcsoporthoz, ami szerinted a leginkább passzol hozzád.

A felfedezők alcsoportjai

16 személyiségtípus, Myers-Briggs szerint - Te melyikbe tartozol?

Virtuóz

Tesztkérdések: Lételemed az újítás, a kísérletezés? Rutinosan bánsz minden eszközzel, szerszámmal, és jó a kézügyességed? Azt gondolod, ha valamit neked kell megcsinálni, összerakni, akkor az csak jobb lehet, mint volt? Hozzáállásod miatt kiskorod óta inkább fiúsnak tartanak?

Értékelés: Mivel ennyire szeretsz kísérletezgetni, mindent analitikus módjára elemzel, nagyon jó a problémamegoldó képességed. Leginkább tapasztalás útján ismered meg a körülötted levő dolgokat, ezért mondhatjuk, kivétel nélkül hitelesen tudsz állást foglalni. Szereted, ha az élményeidet, tapasztalataidat megoszthatod másokkal, úgy gondolod, a te ismereteid még tovább gazdagítják a világot. Időnként éppen ez a jó szándékod vezet oda, hogy megbántasz másokat, hiszen sokan kioktatásnak vélik, ha túlzásba viszed az irányítást. Főleg akkor, ha nem túl kifinomult stílusban mondod el a véleményedet – erre a nyers modorra egyébként is hajlamos vagy.

Hogyan lehetnél jobb ember? El kell fogadnod, hogy nem mindenkinek válik be az a kötetlen életforma, nagymértékű szabadság, ami neked igazán testhezálló, és ezért nem is szabad senkit hibáztatnod. Nagyon kiszámíthatatlan, és gyakran hangulatember vagy, amihez a környezeted nehezen alkalmazkodik – ha ezt megpróbálod felismerni, és ilyenkor türelmet erőltetsz magadra, azzal mindenkinek sokat segítesz.

Kalandvágyó

Tesztkérdések: Szereted a művészeteket? Szívesen űzöl te magad is különféle kreativitást igénylő hobbikat? Imádod, ha szabadon alkothatsz? Az élet minden területén az esztétikára törekszel? Úgy érzed, a jelennek élsz, és kifejezetten jóban vagy magaddal?

Értékelés: Utálod a határokat és a szabályokat, amikor csak lehet, szembemész az elvárásokkal. Ez nem feltétlenül lázadozást jelent, sokkal inkább azt, hogy nem bírod elviselni, ha minden és mindenki ugyanolyan. Örömmel veszed, ha felfedezheted a világot, legyen szó utazásról, vagy éppen önmagad, mások még közelebbi megismeréséről. Még te magad sem tudod, mit fogsz a következő pillanatban tenni, hát még a szeretteid! Mikor úgy érzik, már alaposan kiismertek, akkor egy új húzással bizonyítod számukra, hogy erről szó sincs. Gond nélkül kockáztatsz, hogy elérd a céljaidat, és úgy élhess, ahogy szeretnél.

Hogyan lehetnél jobb ember? Borzasztóan nehezen viseled a kritikát, nagyon magadra veszed, ha valaki nem ért veled egyet. Mivel a jelennek élsz, nem igazán tudsz tervezni sem: ez időnként negatív hatást gyakorol a jövődre. Jól teszed, hogy önmagadat helyezed a központba, és saját magad fejlődésére koncentrálsz, de azért ne feledd el, hogy a túlzásba vitt egoizmus is oda vezet, hogy pozitív élményektől esel el.

Vállalkozó

Tesztkérdések: Mindig a társaság központjában vagy? Nemtől függetlenül vonzod az embereket? Nem zavar, ha szerepelned kell, és mindig bátran felvállalod a gondolaidat? Vállalkozó természet vagy, akit nem riaszt meg az ismeretlen?

Értékelés: Annyira a jelennek élsz, hogy semmilyen szinten nincs nyugalom az életedben. Állandóan pörögnek körülötted az események, és érzelmek viharában töltöd a mindennapjaidat. Remekül értékeled mások testbeszédét, hangulatát, ezért van az, hogy megérzéseid mindig helyesek –emiatt mindig bátran kockáztatsz. Szenvedélyes vagy, inspiráló és tehetséges, de utálod a kötöttségeket, nem erényed sem a fegyelem, sem a kitartás. Emellett nehezen koncentrálod egy dologra az energiádat, főleg hosszútávon, ami sajnos gyakran visszavet téged a céljaid elérésétől.

Hogyan lehetnél jobb ember?

Nagyon fontos lenne, hogy némi önkritikát gyakorolj, és megpróbálj kitartóbban állni a feladataid elé. Színes és vonzó egyéniség vagy, de mivel ennyire pörgős és szókimondó életvitelt folytatsz, sokszor megbántasz másokat, átgázolsz azokon, akik érzékeny lelkűek. Bár valóban izgalmat viszel a környezetedben élők mindennapjaiba, nem mindenki akkor boldog, ha ideje sincs leülni. Sokkal jobban fognak szeretni, ha tapintatosabban bánsz az emberekkel, nem erőlteted rájuk mindenáron az akaratodat, véleményedet. Emellett te is boldogabb lehetsz, ha észreveszed: időnként a monotonitás kifejezetten megnyugtató.

Szórakoztató

Tesztkérdések: Mindig megpróbálod felvidítani a körülötted élő embereket? Képes vagy bármilyen bohócságra, csak hogy jobb kedvre deríts akár vadidegeneket is? Nem zavar, ha mindenki rád figyel? Esetleg olyan szakmát választottál, ahol állandóan szerepelned kell mások előtt? Szereted a harmóniát, az esztétikus dolgokat pedig egyenesen imádod?

Értékelés: Örömmel nyújtasz támaszt szeretteid számára, és szívesen pátyolgatod a barátaidat is. Bár mindig képes vagy viccelődni, szórakoztatni, az emberek pontosan tudják rólad, hogy megbízható ember vagy, így aztán könnyen megnyílnak neked. Szereted azt, amit a pillanat adhat, nem neked való a monotonitás, de igazán azt sem kedveled, ha valamiért az átlagosnál többet kell dolgoznod. Keresve se találnánk olyasvalakit, aki annyira társasági ember, mint te: egyenesen utálod, ha egyedül kell lenned. Emiatt általában pezseg körülötted az élet, jó ízlésednek köszönhetően mindig a társaság középpontja leszel.

Hogyan lehetnél jobb ember?

Jobb emberré válhatnál akkor, ha nem hanyagolnád el a kötelező rosszakat, azaz azokat a feladatokat, amikre szükséged van az előrejutásod érdekében. Hajlamos vagy a lustaságra, és inkább másokra sózol bizonyos teendőket, csak hogy te annak hódolhass, amit annyira imádsz. Ha kicsit megerőltetnéd magadat, könnyedén célt érnél, és jó érzéssel töltene el, hogy nem tologattad a végtelenségig a teendőket. Ezt elősegítheted, ha a konkrét cél lebeg a szemed előtt, és nem pedig az odavezető, számodra gyakran unalmas út.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!