5 dolog, amit sose csinálj, ha vacsorára vagy hivatalos

Szőke Angéla
Írta: ,

Finom falatok, amiket nem neked kell megfőznöd, tartalmas beszélgetések és egy kis bor, ugyan ki ne szeretne vendégségbe járni? Viszont mikor valaki az otthonába invitál, érdemes odafigyelni az etikettre, hiszen jó benyomást szeretnénk tenni vendégként. Ha kicsit poros a tudásod azzal kapcsolatban, hogy mit illi - és mit nem - vacsoravendégként, akkor itt az ideje, hogy felfrissítsük az emlékezeted, elvégre szeretnéd, hogy legközelebb is meghívjanak, ugye?

Íme az alábbi öt dolog, amit sose csinálj, ha vacsorára vagy hivatalos.

1. Ne menj üres kézzel 

Ha megkérdezed, hogy mit vigyél és azt mondják, semmit, akkor se állíts be üres kézzel. Egy udvarias házigazda nem fog listát adni, hogy mit hozz a vacsorához, de nem olyan nehéz magadtól kitalálni. A ház úrnőjének illik virágot vinni, de nem kell nagy, flancos költemény, egy kisebb, egyszerű csokor is tökéletes, hiszen csak jelzés értékű. Egy üveg ital is jó választás, ha esetleg nem illik a felszolgált ételhez, megihatják máskor. Ha nem isznak és nincs hölgy házigazda, akkor egy doboz szép bonbon a megoldás. Ez a kis figyelmesség azt fejezi ki, hogy hálás vagy a meghívásért. 

2. Kerüld a sikamlós vicceket és a politikát

Sosem tudhatjuk, hogy kinek mi az ingerküszöbe, ha a szexről van szó. Közeli barátainkkal természetes, hogy beszélünk róla és viccelődünk vele, de egy vacsoraasztalnál nem illik előhozni ezt a témát.

Sőt, akármennyire is fel szeretnéd dobni a hangulatot, mindenféle viccet kerülj, ami faji, vallási, vagy szexista tematikájú.

Ugyanez vonatkozik a politikára is. Ha mégis szóba kerül, próbálj meg semleges válaszokat adni, hiszen semmin nem tudnak úgy összeveszni az emberek, mint a politikai hovatartozáson. 

3. Ne vigyél hívatlanul plusz egy főt

Hacsak nem úgy szól a meghívásod, hogy vihetsz magaddal még valakit, egyedül érkezz. Ha mégis jó ötletnek tartod, akkor is az a legkevesebb, hogy előtte megkérdezed a házigazdát, hogy nem gond-e, ha viszel valakit. Egy vacsoraest megszervezése nem kis munka, hiszen meghatározott számú személyre készülnek hellyel, étellel, itallal. Ezt illik tiszteletben tartanunk és nem felborítanunk a tervet egy váratlan vendéggel.

Ha nem szeretnél egyedül menni, mindenképpen beszéld meg előre a házigazdával.

Ugyanez vonatkozik a gyerekekre is: ha lemondja a babysitter, vagy megbetegszik a gyerek, inkább mondd le a meghívást, minthogy egy nyűgös gyerekkel beállíts, mindenki – beleértve a gyerek – estéjét elrontva. 

4. Partedli, nyúlkálás és könyök az asztalon tilos

Evés előtt várd meg, amíg a házigazda leül és az ölébe teszi a szalvétáját. Soha ne tűrd be a szalvétád partedliként az ingedbe, hiszen arra szolgál, hogy az esetlegesen öledbe eső ételt felfogja és evés végeztével megtöröld vele a szád. Ha messze van tőled a só vagy a bors, ne hajolj át és nyúlj át az asztalon, hanem udvariasan kérj meg valakit, hogy adja oda. És természetes – ahogy anyukánk is tanította – hogy sose pihentesd a könyököd az asztalon evés közben, hanem tartsd szépen az oldaladnál. Evés után viszont, mikor már csak beszélgettek, felteheted. 

5. A rosszkedvet és a vitát hagyd otthon

Ha nincs kedved a vendégséghez, vagy pont előtte vesztetek össze a pasiddal, akkor se vidd magaddal a rossz hangulatot és a feszültséget. A házigazda azért hívott meg titeket, hogy jól érezzétek magatokat, így rendkívül udvariatlan és önző dolog lenne a savanyú hozzáállásoddal terhelni az estéjét. Mosolyogj! Tegyél úgy, mintha jól éreznéd magad és ne duzzogj, vagy vitázz partnereddel. Ki tudja, lehet, hogy a finom vacsora és pár ital után az este végére még kis is békültök. 

Képek forrása: TarasMalyarevich/Depositphotos.comridofranz/Depositphotos.com

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?